Uzbekistānas varasiestādes aizturējušas 10 jaunus vīriešus, kurus tur aizdomās, ka viņi ir saistīti ar maijā pie milicijas iecirkņa Andidžonā uzspridzinājušos teroristu pašnāvnieku un piedalījušies islāmistu kaujinieku aktivitātēs, piektdien vēstī valdībai simpatizējošs uzbeku interneta medijs.

Pašnāvnieks, 27 gadus vecais Kamolidins Matkosimovs, bija apmācīts Pakistānā un savā grupā dalībniekus vervēja starp uzbeku migrantu strādniekiem Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, vēstī "press-uz.info".

26.maijā Andidžonā, uzspridzinoties Matkosimovam, dzīvību zaudēja kāds milicis, bet vairāki mierīgie iedzīvotāji tika ievainoti. Iepriekš tajā pat dienā kaujinieki uzbruka netālajā Hanabadā robežkontroles punktam un milicijas iecirknim, ievainojot vairākus cilvēkus.

Andidžona un Hanabada atrodas Fergānas ielejā. Atsevišķas šī auglīgā un blīvi apdzīvotā apgabala daļas ietilpst Kirgizstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas teritorijā. Kopš Padomju Savienības sabrukuma tur vairākkārt izraisījušies nemieri un vardarbīgi konflikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!