Foto: Reuters/Scanpix

Uzbekistānas dienvidos jauna grūtniece zaudējusi bērnu pēc tam, kad aizvesta uz slimnīcu, bet ārsti, kuri spētu jaunajai sievietei palīdzēt dzemdībās, bijuši norīkoti vākt kokvilnu. Bērniņš 21 gadu vecajai sievietei vēlāk piedzimis jau miris, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Incidents noticis 28. septembrī Kaškadarjas vilojatā, kas ir viens no galvenajiem valsts kokvilnas ieguves apgabaliem. Autoritārajā valstī kopš padomju gadiem saglabājusies kolektīvā lauksaimniecības forma, kā arī tradīcija valsts laukos piespiedu kārtā nosūtīt strādāt "brīvprātīgos". Tiem jāņem līdz savs ēdiens vismaz dažām nedēļām un bieži vien arī jāgādā par pagaidu pajumtēm.

Tādējādi raža bez modernu tehnoloģiju palīdzības tiek novākta citādi neiespējamā ātrumā un apjomā. Vienlaikus dažādu iestāžu un uzņēmumu darbība tiek faktiski paralizēta.

Jaunās sievietes Umidas māte Norgula Nurmatova medijam atklājusi, ka, jau ierodoties slimnīcā, bijis skaidrs, ka kaut kas nav kārtībā. Jaunā sieviete ievietota parastā palātā, kas nav piemērota dzemdību pieņemšanai. Savukārt kāds steidzīgs ārsts, kuram beigusies maiņa, pēc paviršas apskates norādījis, ka ģimenei jādodas mājās, jo līdz dzemdībām vēl ir labs laiks.

Pēc maza brīža Umidai nogāja ūdeņi, viņa sāka vemt un sākās asiņošana. Māte medicīnas māsām prasījusi, lai izsauc ārstus no dzemdību nodaļas, bet viņas norādījušas, ka tur nav ārstu. Kad Umidai sākušās kontrakcijas, māsiņas un daži praksi izejošie studenti centušies viņai palīdzēt, taču viņu lielākā prasme bijusi saukt pamudinājumus. Pēc vairākām stundām piedzimis nedzīvs bērniņš, bet jaunā sieviete zaudējusi samaņu.

Umidas ģimene pārdzīvo notikušo, jo pirms došanās uz slimnīcu grūtniecei nekādu komplikāciju nav bijis. Viņas vīrs medijam atklājis, ka visus deviņus grūtniecības mēnešus ārsti apgalvojuši, ka bērniņš ir vesels.

"Radio Brīvā Eiropa" žurnālisti, kuri mēģinājuši iegūt par apgabala slimnīcām atbildīgā Normahmata Kalonova viedokli, uzzinājuši, ka arī viņš strādājis kokvilnas laukos un par incidentu neko nezinot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!