Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afgāņu karavīru bēgšana pār robežu uz kaimiņvalstīm no atsevišķiem gadījumiem jau kļuvusi par ikdienas situāciju, liecina Tadžikistānas un Uzbekistānas robežsardzes ziņojumi.

Vienā šādā incidentā svētdien, 27. jūnijā, Tadžikistānā patvērumu meklējuši uzreiz 17 Afganistānas robežpostenī dislocētie karavīri, kuriem uzbrukuši teroristiskās organizācijas "Taliban" kaujinieki. Pēc līdzīga uzbrukuma 22. jūnijā pēc kaujas no cita robežpunkta kaimiņvalstī atkāpušies uzreiz 134 karavīri. Starp abiem robežpunktiem bijusi aptuveni 70 kilometrus liela distance.

Uzbekistāna atšķirībā no Tadžikistānas kaimiņvalsts bēgošos karavīrus nesagaida atvērtām rokām, bet informē pārbēdzējus, ka viņi pārkāpj starptautiskos likumus. Pagājušajā nedēļas nogalē bijuši trīs šādi robežšķērsošanas mēģinājumi, bet informācija par tiem ir skopa. Zināms, ka 23. jūnijā kopumā 53 afgāņi ieradušies Uzbekistānā ar visiem ieročiem. Prezidenta Šavkata Mirzijojeva administrācijas pārstāvis norādījis, ka visi tiekot atraidīti un nosūtīti atpakaļ uz Afganistānu.

Gan tadžiki, gan uzbeki savstarpēji sadarbojas, novērojot pieaugošo spriedzi to dienvidu pierobežā. Līdz ar ASV un koalīcijas spēku izvešanu, kas tiks pabeigta 11. septembrī, talibu kaujinieki pārņem aizvien jaunas Afganistānas teritorijas un tiek ziņots par masveidīgu afgāņu spēku atkāpšanos vai padošanos, nereti pametot un nododot teroristiem visu bruņojumu un munīciju.

Uzbekistānas ārlietu ministrs šobrīd atrodas darba vizītē ASV, un paredzams, ka pušu sarunās tiks meklēts kāds modelis drošības uzturēšanai reģionā nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!