Šogad naftas cenas jau ir augušas par vairāk nekā 30%, un tas pagājušajā nedēļā lika naftas eksportētājvalstu organizācijai OPEC palielināt kopējo naftas ieguves kvotu par 500 000 barelu dienā līdz 28 miljoniem barelu dienā.

Eksperti norāda, ka naftas cenas varētu turpināt paaugstināties, jo naftas pārstrādes jauda nav pietiekami liela, raksta BBC.

Pēdējais cenu pieaugums skaidrojams ar ASV, Vācijas un Lielbritānijas lēmumu slēgt savus konsulātus Lagosā, Nigērijas lielākajā pilsētā, jo tika saņemti draudi no islama kaujiniekiem. Nigērija ir pasaules astotā lielākā naftas piegādātāja, un galvenais naftas ieguves avots Amerikas Savienotajām valstīm.

Starptautiskajā naftas tirgū cenas var ietekmēt pat vismazākā novirze no ierastās darba kārtības. Pagājušajā nedēļā OPEC palielināja dienas kvotu, lai tādējādi samazinātu naftas cenas, un sola tā darīt atkal, ja cenas turpinās būt tikpat augstas.

Pastāv bažas, ka piegādātāji nespēs apmierināt pieprasījumu gada otrajā pusē, jo samazinās ASV dīzeļdegvielas un apkures degvielas krājumi.

“Naftas tirgus nepārtraukti strādā pārbaudes režīmā,” saka analītiķis Tobins Gorijs. “Piedāvājums nav liels, savukārt pieprasījums nepārtraukti aug.”

“Pašlaik tūrisma sezonas sākuma dēļ ir pieaudzis pieprasījums pēc lidmašīnu degvielas un benzīna, tāpēc OPEC dienas kvotas palielināšana nav problēmas risinājums,” sestdien izteicās Irānas pārstāvis organizācijā Hoseins Kazempurs Ardebili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!