Vismaz 34 cilvēki ir gājuši bojā un 60 ievainoti, kaujiniekiem pirmdien uzspridzinot automobilī paslēptu bumbu un ielaužoties Džammu un Kašmiras štata likumdošanas iestādes ēkā štata vasaras galvaspilsētā Šrinagarā Indijas ziemeļos.
Eksploziju izraisījis pašnāvnieks spridzinātājs, kurš piebrauca pie ēkas galvenajiem vārtiem ar sprāgstvielām piekrautā automašīnā. Tikmēr divi citi teroristi iebruka ēkā un tur nogalināja vismaz četrus cilvēkus, līdz iebrucējus nošāva Indijas karavīri.

Bojā gājušo skaits, kurā ietverti trīs teroristi, pieauga no 29 līdz 34, kad tika atrasti pieci līķi kādas ēkas drupās netālu no likumdošanas iestādes. Lielākā daļa no bojā gājušajiem ir likumdošanas iestādes darbinieki.

Incidents sākās pulksten 14 (11.30 pēc Latvijas laika) un beidzās pulksten 21.30 (19.00 pēc Latvijas laika). Lielāko daļu amatpersonu un citu cilvēku ēkas iekšienē izglāba Indijas paramilitārie spēki un policija, kas pārmeklēja kompleksu un atrada arī abu iebrucēju līķus. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās Pakistānas islāma kaujinieku grupējums "Jaish-e-Mohammed" ("Muhameda armija"). To izveidoja Pakistānas garīdznieks Mulana Masuds Azhars pēc tam, kad viņu atbrīvoja Indijas iestādes apmaiņā pret 1999.gadā nolaupītas lidmašīnas pasažieriem. Šī aviosabiedrības "Indian Airlines" lidmašīna pēc nolaupīšanas devās uz Afganistānu.

Sprādzienā sabojātas vismaz 150 tuvējās ēkas, tostarp kāda sešstāvu viesnīca.

Par iebrukumu ēkā kļuva zināms trīsarpus stundas pēc sprādziena, kad likumdošanas iestādē atskanēja šāvieni.

Sprādziens notika pēc tam, kad Kašmiras likumdevēja iestādi bija atstājis štata galvenais ministrs Faroks Abdullāhs un vairāki viņa kabineta ministri. Ēkā uzbrukuma brīdī atradies Kašmiras parlamenta spīkers, taču drošības spēkiem izdevās viņu evakuēt.

Kopš 1989.gada, kad sākās musulmaņu separātistu nemieri Kašmirā, šajā Indijas štatā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku.

Indija nosodīja uzbrukumu kā "barbarisku terorisma aktu" un apsūdzēja Pakistānu tā rīkotāju atbalstīšanā. Ārlietu ministrija paziņoja, ka laikā, kad demokrātiskā pasaule ir izveidousi plasu un apņēmīgu koalīciju "pret starptautisko terorismu, Indija nevar pieņemt šādas naida un terora izpausmes pāri tās robežām". "Indijas pacietībai ir robežas," teikts paziņojumā.

Šis bija lielākais Kašmiras kaujinieku uzbrukums kopš 11.septembra terora aktiem ASV.

Uzbrukumu Šrinagarā nosodīja arī Pakistāna. "Pakistāna nosoda terorismu visās tā formās un izpausmēs," paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!