Pašnāvnieka sarīkotais sprādziens Afganistānā, kurā tika nogalināti septiņi aģenti, ir viens no smagākajiem triecieniem ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) laikā, kad šī aģentūra aizvien biežāk cīnās ASV karu pirmajās līnijās.

CIP nolaida karogu pusmastā savā stingri apsargātajā galvenajā mītnē Vašingtonas priekšpilsētā Lenglijā, taču nepubliskoja bojāgājušo vārdus, un viņi gāja bojā tikpat anonīmi, cik bija dzīvojuši.

"Jūsu uzvaras un pat jūsu vārdus amerikāņi neuzzinās, taču jūsu devums dienestā tiek augstu novērtēts," savā vēstulē CIP darbiniekiem raksta prezidents Baraks Obama.

Obama uzsver, ka kopš 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem ASV "CIP izturējusi vēl nepieredzētus pārbaudījumus".

"Pateicoties jūsu darbam, ir izjauktas sazvērestības, izglābtas amerikāņu dzīvības un mūsu sabiedrotie un partneri varējuši justies drošāk," raksta Obama.

Pēc viņa teiktā, viņu vārdu vietā Memoriālajā sienā CIP galvenajā mītnē līdzās 90 jau esošajām zvaigznēm tiks iekaltas jaunas zvaigznes, tādējādi godinot spiegus, kuri gājuši bojā, pildot dienesta pienākumus.

Pagājušajā gadā Afganistānā gājuši bojā vairāk nekā 500 ASV un koalīcijas spēku karavīru, taču trešdienas pašnāvnieka uzbrukums liecina par jaunu līmeni talibu darbībā, iefiltrējoties aģentūrā, kuras uzdevums ir viņus atklāt.

CIP paziņojumā teikta, ka talibu teroristam izdevās iefiltrēties priekšposteņa bāzē Hostā un viņš uzspridzinājās telpā, kas tiek raksturota kā treniņu zāle.

"Šo uzbrukumu Lenglijā nekad neaizmirsīs," teica bijušais CIP virsnieks Afganistānā Džeks Raiss. "Nav iespējams vienkārši iet un paņemt vēl piecus vai desmit šādus puišus. Viņi varbūt bija savā jomā vislabākie speciālisti pasaulē, un tagad viņu vairs nav." Raiss uzskata, ka spridzinātājs varēja iekļūt bāzē, izliekoties par informētāju.

Uzbrukumā gāja bojā septiņi un guva ievainojumus vēl seši CIP darbinieki, kuru dzīvības izglāba amerikāņu kara ārsti un medmāsas," teica CIP direktors Leons Paneta.

Šis bija nāvējošākais incidents CIP kopš 1983.gada, kad islāmistu kaujinieku uzbrukumā ASV flotes kājnieku kazarmām Beirūtā tika nogalināti 241 amerikānis un 58 francūži, un gāja bojā astoņi aģentūras darbinieki.

Uzbrukums noticis laikā, kad ASV aizvien vairāk balstās uz CIP un citiem slepenajiem spēkiem, lai sasniegtu savus stratēģiskos mērķus. CIP un īpašās vienības bija pirmajās līnijās ASV iebrukumā Afganistānā pēc 11.septembra terora aktiem un pavēra ceļu talibu ekstrēmistu režīma gāšanai.

Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra līdzstrādnieks Tomass Sendersons, kurš pēta teroristu grupējumus ASV izlūkdienesta vajadzībām, teica, ka uzbrukums var mainīt operatīvo aģentu domāšanas veidu.

"Tas ir ļoti problemātiski, jo rada aizdomas pret katru afgāni, ar kuru viņiem iznāk sastapties. Tas ir trieciens uzticībai," sacīja Sendersons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!