Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Facebook" vadītāja Marka Zakerberga bagātība strauji sarukusi par septiņiem miljardiem ASV dolāru, krītoties uzņēmuma akciju cenai, pēc tam, kad arvien vairāk uzņēmumu paziņo par reklāmas pārtraukšanu "Facebook" vietnē, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Piektdien "Facebook" akcijas kritušās par 8,3%, kas ir lielākais kritums pēdējo triju mēnešu laikā. Tas noticis pēc tam, kad viens no pasaules lielākajiem reklāmdevējiem uzņēmums "Unilever" paziņoja, ka sekos citu uzņēmumu piemēram un reklamēšanās boikotam ietekmīgajā sociālajā tīklā.

Akciju cenu kritums "Facebook" tirgus vērtību samazināja par 56 miljardiem ASV dolāru un samazināja Zakerberga aktīvu vērtību līdz 82,3 miljardiem dolāru. Līdz ar to "Bloomberg Billionaires Index" pasaules miljardieru tabulā Zakerbergs noslīdējis par vienu vietu līdz ceturtajai vietai.

Jau iepriekš tādi uzņēmumi kā "Verizon Communications", "Hershey" un citi ir paziņojuši par reklamēšanās pārtraukumu "Facebook" vietnē pēc plaši izskanējušās kritikas par nepietiekamu vēršanos pret naida runu un dezinformāciju sociālā tīkla platformās. Arī "Coca-Cola" paziņoja, ka pārtrauks jebkādu reklamēšanos visās sociālā tīkla platformās vismaz uz 30 dienām.

Zakerbergs piektdien uz kritikas lavīnu atbildējis ar paziņojumu, ka uzņēmums visus ar vēlēšanām saistītos materiālus papildinās ar saiti uz jaunu vietni, kurā apkopota vēlētājiem būtiska informācija. Vienlaikus "Facebook" arī paziņojis, ka paplašinājis tvērumu tam, ko uzskata par aizliedzamu naida runu, papildinot ar nosacījumu, ka tīklā netiks pieļautas reklāmas, kas kādu demogrāfisko grupu raksturo kā bīstamu.

Raidorganizācija "BBC" ziņo, ka "Facebook" arī apņēmies īpaši apzīmēt potenciāli bīstamu informāciju, ko nedzēsīs tās ziņas vērtības dēļ.

Kopumā vairāk nekā 90 reklāmdevēji pievienojušies boikotam bažās par situāciju laikā pirms rudenī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām un pēc nemieriem, kas izcēlās pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!