Mikrobiologi no pazīstamā Roberta Koha institūta un Vācijas atbildīgās iestādes brīdinājuši patērētājus neaizrauties ar jauno antibakteriālo sadzīves ķīmijas līdzekļu lietošanu. Šādi līdzekļi var izraisīt bīstamas alerģijas un ir ļoti kaitīgi apkārtējai videi.
Institūta direktors Reinhards Kurts pat draudējis šādu līdzekļu ražotājfirmām ar juridiskām sekām, ja patērētāju maldināšana nebeigsies: "Ja vēl ilgāku laiku nekas nemainīsies, mums būs jāizmanto juridiski līdzekļi," viņš sacījis Vācijas televīzijas kanālam ARD.

Koha institūta kritikai pievienojies arī Federālais apkārtējās vides dienests un Federālais patērētāju veselības aizsardzības institūts. Visas institūcijas kopīgi brīdina iedzīvotājus no pārmērīgas aizraušanās ar antibakteriālajiem līdzekļiem, kas nu jau tiek pievienoti ne tikai sadzīves ķīmijai, bet arī higiēnas precēm, tualetes papīram un pat apakšveļai. Ražotāji plaši reklamē šīs preces, nevajadzīgi biedējot patērētājus ar "baktēriju briesmām".

Turpretim mikrobioloģijas un infektoloģijas speciālistu ieskatā sadzīvē pietiekamu higiēnas un tīrības līmeni var lieliski sasniegt arī bez šiem īpašajiem līdzekļiem, izmantojot tradicionālos paņēmienus - sūkli, birsti, ūdeni un kādu vienkāršu mazgāšanas līdzekli, arī roku mazgāšanai pilnīgi derot jebkuras parastas ziepes.

Jauno antibakteriālo līdzekļu pārmērīga lietošana būtiski kaitē videi, jo tiem pievienotās vielas, piemēram, fenoli un halogēni, iznīcina dabiskajā vidē dzīvojošos mikroorganismus, tajā skaitā derīgos. Līdz ar to var tikt traucēta, piemēram, attīrīšanas iekārtu darbība. Savukārt perspektīvā jaunie līdzekļi var kaitēt arī cilvēkam, jo nomāc dabisko baktēriju fonu: "Mēs sagaidām būtisku alerģisko reakciju pieaugumu, ja antibakteriālie līdzekļi sadzīvē tiks lietoti arvien plašāk," sacījusi Irēne Lukasovica no Federālā patērētāju veselības aizsardzības institūta.

Dezinfekcijas līdzekļu lietošana ir attaisnojama tikai noteiktās nozarēs, kur bez tā nevar iztikt, galvenokārt medicīnā, norāda Koha institūts. Zinātnieki arī brīdinājuši no izplatītiem patērētāju krāpšanas gadījumiem, kad plaši izreklamētie dezinfekcijas līdzekļi patiesībā nemaz nenonāvē baktērijas, turklāt kompānijas vispār nav veikušas pētījumus par savu līdzekļu antibakteriālo efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!