Foto: Reuters/Scanpix

Vācijā apcietināts sīriešu bēglis, kurš ir lūdzis naudu džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") teroraktu sarīkošanai ar mīnēta auto izmantošanu, pirmdien pavēstīja varasiestādes.

38 gadus vecais bezdarbnieks, kuram bijis piešķirts bēgļa statuss, lūdzis "Daesh" kontaktpersonu, izmantojot ziņapmaiņas aplikāciju "Telegram", nosūtīt viņam 180 000 eiro, pavēstīja prokuratūra.

Policija sestdien plkst.2 apcietināja viņu paša dzīvoklī Zārbrikenē. Svētdien viņam tika izvirzītas apsūdzības saistībā ar terorisma finansēšanu.

Spriežot pēc "nekonkrētajiem uzbrukuma scenārijiem", aizturētajam bijis plāns teroraktos Vācijā, Francijā, Beļģijā un Nīderlandē izmantot mīnētus auto, norādīja policija.

Uzbrukumos bijis paredzēts izmantot policijas transportam raksturīgajās krāsās nokrāsotas automašīnas, vēsta žurnāls "Spiegel".

Žurnāls aizturēto identificē kā Hasanu A. un norāda, ka viņa kontaktpersona atradusies "Islāma valsts" "de facto" galvaspilsētā Rakā, Sīrijā.

Sīrietis ieradies Vācijā 2014. gada decembrī, bet 2015. gada janvārī lūdzis piešķirt patvērumu. Varasiestādes piešķīrušas viņam bēgļa statusu un uzturēšanās atļauju, paziņojumā apliecināja prokuratūra.

Aizturētais 2016. gada decembrī lūdzis kontaktpersonu Sīrijā atsūtīt naudu, "lai viņš varētu iegādāties automašīnas, kuras tad varētu piekraut ar sprāgstvielām un kuras varētu ietriekt pūļos... un uzspridzināt, lai nogalinātu nezināmu cilvēku skaitu, kas neseko musulmaņu ticībai".

Katra automašīna tiktu pārkrāsota, tajās tiktu ievietoti 400 līdz 500 kilogrami sprāgstvielu un katra izmaksātu 22 500 eiro, liecina sīrieša tālrunī atrastie ziņojumi.

Vīrietis "atzinis, ka viņam bijuši kontakti ar "Islāma valsti", tomēr noliedzis teroristiskus motīvus" un apgalvojis, ka gribējis džihādistus apkrāpt.

Nav liecību, ka aizturētais būtu uzbrukumam iegādājies un sagatavojis auto.

"Sākotnējais liecību izvērtējums neļauj izdarīt secinājumus par konkrētiem draudiem Jaungada pasākumiem", norādīja policija.

"Daesh" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā, arī 19.decembra Berlīnes teroraktu, kurā tika nogalināti 12 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!