Vācijā apstiprināta trīs putnu bojāeja no cilvēkiem potenciāli letālā putnu gripas paveida H5N1, svētdien paziņoja Vācijas dienvidu pilsētas Nirnbergas veselības aizsardzības amatpersona.
Katja Gintere sacīja, ka Frīdriha Lēflera institūta veiktās pārbaudes parādījušas, ka divi nobeigušies gulbji un pīle bija inficēti ar vīrusu H5N1.

Pēc viņas teiktā, tiek pārbaudīti vēl septiņi no putnu gripas miruši putni, vai tie nav inficēti ar H5N1.

Mirušie inficētie putni tika atrasti pagājušajā nedēļā Nirnbergas apkaimē.

Gintere pavēstīja, ka vietējās varas iestādes noslēgušas teritoriju četru kilometru rādiusā ap vietu, kur atrasti inficētie putni.

Nākamajās trijās nedēļās šajā rajonā nevienam netiks atļauts ievest vai izvest putnus un to pašu laiku visi mājputni šajā teritorijā būs jātur iekštelpās.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā putnu gripa H5N1 tika atklāta tītaru fermā Čehijas vidienē.

Fermā Tisovā, kas atrodas netālu no Ustes pie Orlices pilsētas, nobeigušies aptuveni 1800 tītaru. Pārējos aptuveni 6000 putnu ceturtdien sāka izkaut. Paredzēts izkaut arī visus mājputnus Tisovas ciematā.

Čehijas veterinārais dienests noteicis trīs kilometrus platu un desmit kilometrus garu kontroles zonu, kur aizliegta dzīvnieku un putnu transportēšana.

Ferma, kurā uzliesmojusi putnu gripa, ir slēgta putnu audzēšanas saimniecība, un putni nekur nav transportēti.

Uzskata ka slimība fermā nonākusi no salmu pakaišiem.

Čehijā līdz šim putnu gripa konstatēta tikai savvaļas gulbjiem. Pirmais inficēšanās gadījums atklāts 2006.gada 20.martā.

Čehijā ir aptuveni 700 profesionālo mājputnu fermu un mājputnus savās saimniecībās tur arī simtiem tūkstoši iedzīvotāju.

ES veterinārie eksperti 28.jūnijā Briselē apspriedīsies par situāciju Čehijā un iespējamiem preventīvajiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!