Foto: AFP/Scanpix

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers trešdien brīdinājis Krieviju neizraisīt "eskalācijas spirāli" attiecībās ar Rietumiem.

Šteinmeiers ziņu vietnei "Spiegel Online" sacīja, ka Putina paziņojumi ir "nevajadzīgi un noteikti neveicina stabilitāti un saspīlējuma mazināšanos Eiropā".

Ministrs norādīja, ka pasaule kopš Aukstā kara beigām ir mainījusies, "bet vecie refleksi no šī laika acīmredzot ir dzīvāki, nekā mēs domājām vēl pagājušajā gadā".

"Es varu tikai brīdināt neļauties šādiem refleksiem un neiekļūt paātrinātā eskalācijas spirālē vispirms vārdos un tad darbos," sacīja Šteinmeiers.

Savienotās Valstis nedēļas nogalē atklāja, ka plāno izvietot Baltijas valstīs un Austrumeiropā tankus un iznīcinātājus, lai vairotu drošības sajūtu pie Krievijas robežas esošajās NATO dalībvalstīs.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka Krievijas kodolarsenāls šogad tiks papildināts ar vismaz 40 jaunām starpkontinentālajām raķetēm.

Kremļa saimnieks arī pavēstīja, ka Krievijas trieciena spēki tiks notēmēti uz teritorijām, kas to apdraudot.

Šteinmeiers uzsvēra, ka abas puses rīkotos neapdomīgi, ja iesaistītos Aukstā kara stila bruņošanās sacensībā.

"Mums jāpārliecinās, ka mēs tik drīz pēc Ukrainas krīzes parādīšanās nesagraujam Eiropas mieru, ko ar tik lielām pūlēm un rūpību uzcēlām pēc Berlīnes mūra krišanas," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!