Vācijas kanclers Gerhards Šrēders piektdien parlamentā uzvarējis valdības uzticības balsojumā, Bundestāgā apstiprinot valdības lēmumu mobilizēt 3900 karavīru ASV militārās kampaņas atbalstam Afganistānā.
Par atbalstu Šrēderam nobalsoja 336 deputāti. Viņam bija nepieciešams vismaz 334 deputātu atbalsts.

Pirms balsojuma kanclers aicināja deputātus atbalstīt valdību un Vācijas ieguldījumu pretterorisma kampaņā.

"Runa ir par [mūsu] uzticamību cīņā pret terorismu. Vācija dos būtisku ieguldījumu palīdzībā [Afganistānai], viņš sacīja, piebilstot, ka pēdējie Afganistānas opozīcijas panākumi karā pret "Taliban" ir uzmundrinoši.

"Tomēr nelolosim ilūzijas - cīņa pret terorismu prasīs ilgu laiku," viņš uzsvēra.

Šrēders pirmdien piedraudēja atkāpties no amata un lauzt valdošo sociāldemokrātu un Zaļās partijas koalīciju, ja netiks apstiprināta kareivju mobilizācija nosūtīšanai uz Afganistānu. Savukārt otrdien viņš pieprasīja uzticības balsojumu valdībai.

Šrēdera sociāldemokrātu un zaļo koalīcija bija uz sabrukšanas sliekšņa, jo vairāki pacifistu deputāti paziņoja, ka pretosies kanclera mobilizācijas plāniem Afganistānas kampaņai.

Šrēdera koalīcijai 666 vietu parlamentā ir 340 mandāti, tādējādi viņš varēja atļauties līdz sešiem "pārbēdzējiem" savā nometnē un tik un tā paturēt vairākumu. Pretējā gadījumā valdība izjuktu.

Sākotnēji no valdošās koalīcijas astoņi deputāti bija paziņojuši par savu lēmumu balsot pret, tomēr četrus "separātistus" vēlāk izdevies pārliecināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!