Foto: AFP/Scanpix

Vācijas valdība ir apstiprinājusi dalību NATO misijā, izvietojot Turcijā pie Sīrijas robežas pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot", kā arī nolēmusi uz Turciju nosūtīt līdz 400 savas valsts karavīru.

Vācijas Ārlietu un Aizsardzības ministriju kopīgajā paziņojumā teikts, ka mandāta, kas nākamnedēļ tiks rosināts izskatīšanai parlamentā, termiņš būs līdz 2014.gada 31.janvārim.

"Sīrijas konflikts no [NATO] partnerēm visvairāk ietekmē tieši Turciju. Tā ir pakļauta iespējamiem draudiem no Sīrijas," lēmumu paskaidroja Vācijas ministrijas.

"Pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" izvietošana ciešā sadarbībā ar Nīderlandi un ASV uzsver Vācijas kā sabiedrotās uzticamību," piebilsts ministriju paziņojumā.

NATO otrdien apstiprināja Turcijas lūgumu par "Patriot" izvietošanu, lai aizsargātu savu robežu no Sīrijas.

NATO ģenerālsekretārs Andress Fo Rasmusens paziņoja, ka alianses lēmums apliecina "stingru apņemšanos" gādāt par tās dalībvalstu drošību.

Raķešu sistēmas "Patriot" Turcijā izvietos ASV, Nīderlande un Vācija, un tās būs pakļautas NATO spēku virspavēlniecībai Eiropā.

Alianses paziņojumā pēc lēmuma pieņemšanas uzsvērts, ka raķešu " Patriot" izvietošanai būs tikai aizsardzības raksturs un šīs raķetes netiks izmantotas uzbrukumam vai lidojumu aizlieguma zonas ieviešanai.

Jau ziņots, ka Turcija 21.novembrī lūdza NATO izvietot "zeme–gaiss" tipa raķetes "Patriot " pēc tam, kad vairākas reizes no nemieru pārņemtās Sīrijas teritorijas raidīti šāviņi nokrita Turcijas robežas pusē, nogalinot kopumā piecus civiliedzīvotājus.

Turcija, kas reiz bija Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma sabiedrotā, kopš nemieru sākuma pret Asada režīmu pērn martā ir kļuvusi par vienu no tā asākajām kritiķēm.

Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem dzīvību nemieros Sīrijā kopš pagājušā gada marta zaudējis vairāk nekā 41 tūkstotis cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!