Vadošais Vācijas kinoteātru tīkls atteicies no Turcijas asa sižeta filmas "Valley of the Wolves: Iraq" demonstrēšanas, jo tā tiek kritizēta par antisemītismu un antiamerikānismu.
Turku asa sižeta filmā galvenais varonis Polats Alemdars nostājas pret amerikāņu kaujiniekiem Irākā. Turku aktiera Nekati Sasmaza atveidotais personāžs iesaistās amerikāņu armijā, lai atriebtos par slikto izturēšanos pret turku desantniekiem un atgūtu valsts godu.

Filmas gaitā galvenais varonis atklāj daudzas amerikāņu militāristu neģēlības, tai skaitā slaktiņus kāzās, cietumnieku spīdzināšanu un genocīdu.

Filmā piedalās arī amerikāņu aktieris Billijs Zeins, tēlojot amerikāņu aģentu, kurš cenšas radīt nesaskaņas starp Irākas arābiem, kurdiem un turkiem, savukārt Gerijs Basijs atveido ebreju - amerikāņu ārstu, kurš veic operācijas Irākā ievainotajiem un pārdod viņu orgānus melnajos tirgos Izraēlā un Amerikā.

Kopš filmas iznākšanas Vācijā tā ir izraisījusi iebildumus no valsts amatpersonām, kuras uzskata to par "naidīgu un bīstamu", aicinot Vācijas kinoteātrus filmu neizrādīt. Bavārijas premjers Edmunds Štoibers pat pieprasīja no Turcijas valdības atvainošanos par filmu, draudot, ka citādi tas ietekmēs Turcijas izredzes tikt uzņemtai Eiropas Savienībā.

Vācijas lielākais kinoteātru tīkls “CinemaxX” ir atteicies no filmas demonstrēšanas.

Savukārt filmas autori to aizstāvēja ceturtdien preses konferencē Berlīnē.

"Pašlaik, kamēr notiek šī preses konference, Irākā mirst desmitiem cilvēku. Ir desmitiem, simtiem, varbūt tūkstošiem cilvēku, kuri cieš un kuriem var nākties mirt. "Valley of the Wolves" tikai grib parādīt, ka šai traģēdijai jābeidzas," sacīja viens no scenārija autoriem Bahadirs Ozdeners. ""Valley of the Wolves" ir pret karu, pret okupāciju un pret cilvēktiesību pārkāpumiem.”

Ozdeners arī noraidīja apgalvojumus par antisemītismu un antiamerikānismu, piebilstot: "Kultūru sadursme notiek šādi: kāpēc mēs neticam cilvēkiem, kuri sēž pie galda austrumu daļas, un, ja kāds rietumos kaut ko pasaka, mēs pieņemam to kā simtprocentīgu patiesību?”

Skandāls tomēr palīdzējis piesaistīt filmai sabiedrības uzmanību - pirmo četru nedēļu laikā Turcijā to noskatījušies apmēram 3,9 miljoni cilvēku, uzstādot kinoteātros ieņēmumu rekordu. Vēl 450 000 cilvēku to noskatījušies Eiropā, bet Vācijā pārdoti 280 000 kinoteātru biļešu. Filmas izplatītāji uzsākuši pārrunas par tās izrādīšanu arī arābu valstīs un Austrālijā.

Tai pašā laikā izskanējušas ziņas, ka ASV armija izdevusi pavēli amerikāņu karavīriem turēties tālāk no kinoteātriem, kur tiek izrādīta pretrunīgi vērtētā filma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!