Foto: AP/Scanpix
Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, Vācijā samazinājies policijas novērošanā esošo radikālo islāmistu skaits, atklājusi valdība.

Atbildot uz deputāta jautājumu, valdība atklāja, ka jūlijā tika novēroti 564 cilvēki, kas tiek uzskatīti par potenciāli bīstamiem savu reliģisko uzskatu dēļ.

2018. gada jūlijā policijas novērošanā atradās 774 šādi cilvēki.

Papildu personām, kas policijas skatījumā var pastrādāt politiski motivētus noziegumus, varasiestādes novēro arī 529 "nozīmīgus islāmistus". Šajā grupā iekļautas personas, kas aktīvi darbojas islāmistu aprindās, ir līderi vai to atbalstītāji.

Lai persona tiktu iekļauta šajā sarakstā, jābūt objektīvām liecībām, kas ļauj prognozēt šo personu iespējamo iesaistīšanos nozīmīgos politiski motivētos likumpārkāpumos.

Šajā grupā tiek iekļautas arī par bīstamiem uzskatītu cilvēku kontaktpersonas.

Lai gan policijas novērošanā esošo islāmistu skaits pēdējos gados ir samazinājies, varasiestādes uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka nav pamata uztraukumam.

Vācijas Iekšlietu ministrija norādīja, ka šie skaitļi joprojām ir lieli.

Vācijas Brīvo demokrātu partijas (FDP) deputāts Benjamins Štrāsers, kurš lūdza valdībai atklāt šos datus, norādīja, ka, neskatoties uz teroristu organizācijas "Islāma valsts" militāro sakāvi, problēmas saglabājas. Viņš pauda viedokli, ka Vācijas programmas radikalizācijas novēršanai būtu jāpārskata neatkarīgiem ekspertiem, lai novērtētu to efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!