Vācijā nākošgad tiks tiesāts bijušais SS soda vienības dalībnieks Heinrihs Bēre, kurš atzinies, ka vairāk nekā pirms 60 gadiem nogalinājis trīs holandiešu civiliedzīvotājus, tomēr pamanījies izvairīties no viņam aizmuguriski piespriestā nāvessoda un cietuma, ceturtdien pavēstīja tiesas pārstāve.

Heinrihu Bēru tiesās 2009. gada sākumā Āhenē, sacīja apgabaltiesas vecākā tiesnese Zuzanna Verneusa.

Kad Bēru pēc kara sagūstīja amerikāņi, viņš atzinās, ka nogalinājis trīs holandiešus, būdams SS soda vienības sastāvā. Viņa vienība vajājusi pretošanās kustības cīnītājus.

Tomēr Bērem izdevās izbēgt no apcietinājuma, un viņš nonāca Vācijā. Tiesa viņam aizmuguriski 1949. gadā Nīderlandē piesprieda nāvessodu.

Vācija 1980. gadā atteicās izdot Bēri Nīderlandei, jo bija radušies sarežģījumi viņa pilsonības dēļ. Arī centieniem viņu tiesāt Vācijā nebija sekmju.

Publikācijā laikrakstā "Bild" ceturtdien pausts minējums, ka Bēre organizatorisku un veselības problēmu dēļ atkal varētu no tiesas izvairīties, tomēr tiesnese Verneusa šādu iespēju noliedza.

"Tiklīdz mēs būsim pieprasījuši eksperta padomdevēju un tiks apstiprināta tiesas kompetence, process sāksies," sacīja Verneusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!