Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācija cer, ka attiecību uzlabošanās ar ASV Džo Baidena administrācijas laikā pavērs iesējas arī kopēju sankciju veidošanai pret Krieviju un Ķīnu cilvēktiesību pārkāpumu un citu starptautisko normu pārkāpumu dēļ, atsaucoties uz Vācijas ārlietu ministru Heiko Māsa otrdien teikto, raksta "Reuters".

Māss norādījis, ka transatlantiskajiem partneriem jādarbojas kopā, aizsargājot kopējas intereses un vērtības, kā arī izteica nožēlu par koordinētas sadarbības trūkumu iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā.

Trampa laikā ASV un Vācijas attiecības bija saspīlētas, amerikāņiem spiežot Vāciju palielināt aizsardzības tēriņus atbilstoši NATO saistībām, atteikties no Krievijas dabasgāzes pirkšanas, kā arī atvieglot tirdzniecības noteikumus. Attiecības pasliktināja arī Trampa izstāšanās no Irānas kodollīguma, Parīzes klimata nolīguma pamešana un spiediens nelaist "Huawei" pie Eiropas 5G tīklu veidošanas.

"Es ceru, ka mēs spēsim atgriezties pie kopējas transatlantiskās nostājas mērķētu sankciju jautājumā, kas nebija iespējams pēdējos četrus gadus," paziņoja Māss.

Vācija spērusi soļus attiecību uzlabošans virzienā tieši militārā ziņā – tā pagarinājusi savu Afganistānas misiju, kā arī plāno karakuģu došanos uz Taivānas šaurumu.

Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele pieturas pie Krievijai ģeopolitiski svarīgā "Nord Stream 2" gāzesvada projekta aizstāvēšanas, un Vācija ietur nogaidošu politiku arī "Huawei" 5G tehnoloģiju ieviešanas jautājumā. Viens palielina Krievijas, otrs Ķīnas ekonomisko un potenciāli arī politisko ietekmi Vācijā un Eiropas Savienībā kopumā. Turklāt Vācija uzstāja uz ES-Ķīnas investīciju līguma noslēgšanu, lai gan daudzas ES dalībvalsts mudināja ar to nesteigties līdz ES un ASV ieņemtu vienotu pozīciju pret Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!