Foto: DELFI
Vācijā, kas 1.maijā atvēra savu darba tirgu strādājošajiem no Eiropas Savienības (ES) jaunajām dalībvalstīm, bezdarba līmenis turpina samazināties, bet pieprasījums pēc darbaspēka palielinās.

Otrdien publiskotie Vācijas federālā nodarbinātības dienesta dati liecina, ka maijā Eiropā lielākajā ekonomikā bezdarba līmenis samazinājās līdz 7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem pretstatā 7,3% aprīlī.

Pēc ekspertu teiktā, bezdarba līmeņa samazinājums saistāms ar veiksmīgajām reformām Vācijas darba tirgū un globālās ekonomikas atveseļošanos.     

Bezdarbnieku skaits Vācijā ir krities zem politiskā ziņā simboliskās triju miljonu atzīmes. Maijā bez darba Eiropā lielākajā ekonomikā bija 2,960 miljoni cilvēku - par 118 tūkstošiem mazāk nekā aprīļa nogalē.

Analītiķi slavē jaunākos statistikas datus. Pēc viņu paustā, vācu ražotāji ir saņēmuši daudz pasūtījumu un palielinājuši investīciju apmērus, turklāt valstī saglabājas spēcīgs pieprasījums pēc darbaspēka.    

Vācija, kas 2009.gadā piedzīvoja pēckara vēsturē smagāko recesiju, pērn strauji atkopās un tās iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauga par 3,6%, kas bija rekordlabs rādītājs.

Šogad Vācijas valdība prognozē IKP pieaugumu par 2,6%, kas būs spēcīgāks sniegums nekā Lielbritānijā un Francijā.

Vācija ir paziņojusi, ka vēlas kļūt par kvalificētiem un izglītotiem imigrantiem pievilcīgu valsti, jo šādu ļaužu ieplūšana valstij palīdzēs panākt vēl straujāku ekonomisko izaugsmi. Latvijas plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka Vācija kā magnēts pievilks daudzu Austrumeiropas valstu iedzīvotājus, tostarp no Latvijas, jo šajā turīgajā Rietumzemē strādājošie varēs nopelnīt divas līdz trīs reizes lielākas algas nekā dzimtenē.   

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!