Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas un Portugāles līderi piektdien pauduši viedokli, ka vēl nav pienācis laiks atzīt Palestīnas valsti.

"Mums šobrīd nav iemesla atzīt palestīniešu pašpārvaldi par atsevišķu valsti," pēc sarunām ar Portugāles premjerministru Luišu Montenegru preses konferencē sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs. "Nav skaidrības par valsts teritoriju un citiem ar to saistītiem jautājumiem," viņš piebilda.

"Mums nepieciešams sarunu ceļā panākt risinājumu starp Izraēlu un palestīniešiem, kas būtu līdzvērtīgs divu valstu risinājumam (..), bet mēs vēl esam tālu no tā," paziņoja Šolcs. Viņš piebilda, ka "simboliska valstiskuma atzīšana neveicina mūsu virzību uz šo mērķi".

Montenegru paziņoja, ka arī Portugāle nevar atzīt Palestīnas valsti. "Mēs gaidām, kad (saistītie) jautājumi tiks apspriesti Eiropas Savienībā," viņš piebilda.

Īrija, Norvēģija un Spānija trešdien paziņoja, ka nākamnedēļ plāno atzīt Palestīnas valsti. Izraēla uz to reaģēja, nekavējoties atsaucot savus vēstniekus šajās valstīs.

Palestīnas valsts oficiāla atzīšana jau sen tiek uzskatīta par palestīniešu un Izraēlas miera procesa galamērķi. Savienotās Valstis un lielākā daļa Rietumeiropas valstu ir paziņojušas, ka ir gatavas kādu dienu atzīt Palestīnas valstiskumu, bet ne pirms tādu sarežģītu jautājumu kā robežas un Jeruzalemes statuss atrisināšanas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!