Līdzās tam, ka pirms neilga laika Vācijā drukāšanas kļūdas dēļ tika izgatavotas defektīvas 100 eiro nomināla banknotes, tagad radušās problēmas arī ar eiro monētu izgatavošanu, ziņo laikraksts "The Financial Times Deutschland".
Laikraksts norāda, ka viena un divu eiro nomināla monētu izgatavošana var aizkavēties, jo, pēc Diseldorfas tiesas lēmuma, Vācijas federālā parādsaistību pārvalde BSV pērnā gada decembrī rīkojusies nelikumīgi, piešķirot vienas firmas trim dažādām struktūrām tiesības izgatavot 612,8 miljonus eiro monētu.

Tiesas lēmums nozīmē, ka tagad jāizsludina jauns konkurss par divām trešdaļām līguma, lai tiesības izgatavot monētas iegūtu dažādas kompānijas, nevis vienas firmas struktūras.

Tas savukārt var aizkavēt eiro monētu izkalšanu plānotajā termiņā un var rasties sarežģījumi ar eiro banknošu un monētu ieviešanu skaidras naudas apgrozībā 2002.gada 1.janvārī, norāda "FT Deutschland".

Lai gan Vācijas Finansu ministrija apgalvo, ka kavēšanās ar monētu izgatavošanu nebūs, laikraksts pauž viedokli, ka šis starpgadījums var izraisīt vēl lielāku negatīvu rezonansi nekā defektīvo 100 eiro banknošu nodrukāšanas skandāls, ņemot vērā, ka defektīvās banknotes izgatavoja privāta kompānija, savukārt tiesības izgatavot monētas kompānijām piešķīra Vācijas federālā institūcija, secina laikraksts.

Pagājušajā nedēļā vācu preses izdevumi ziņoja, ka firma "Giesecke und Devrient" izgatavojusi 100 eiro banknotes, kuras drukāšanas kļūdas dēļ ir viegli viltojamas.

Pēc preses ziņām, jaunās 100 eiro banknotes, kuras jau pēc 18 mēnešiem sāks izmantot skaidras naudas norēķinos eirozonas valstīs, aizsardzības sistēmas defekta dēļ iespējams pavairot ar krāsu kopējamo mašīnu. "Giesecke & Devrient" atklāja defektu banknotes aizsardzības parametros, tomēr tikai pēc tam, kad jau bija nodrukāti un pasūtītājam nogādāti aptuveni 325 miljoni 100 eiro nomināla banknošu.

Laikraksti norādīja, ka Eiropas centrālā banka varētu uzdot no jauna nodrukāt visas defektīvās banknotes, kas ilgtu deviņus mēnešus un izmaksātu papildu 65 miljonus vācu marku (19,5 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!