Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācija nepieciešamības gadījumā var iztikt bez Krievijas gāzes, trešdien paziņoja ekonomikas ministrs Roberts Hābeks, norādot, ka patērētāji saņems atbalstu, ja īstermiņā cenas pieaugs Krievijas un Ukrainas konflikta dēļ.

"Runājot par īstermiņa cenu pieaugumu un slogu patērētājiem un uzņēmējiem, mēs visiem sniegsim atbalstu," Zaļās partijas politiķis sacīja radiostacijai "Deutschlandfunk".

Kā viņš atzina, "mums ir maz iespēju ietekmēt pasaules tirgus cenu gāzei vai naftai. Tomēr mēs atteiksimies no atjaunīgo enerģijas avotu nodevas", kas elektrības patērētājiem jāmaksā, lai segtu valsts izdevumus par pāreju uz atjaunīgiem enerģijas resursiem.

"Mēs uz to atbildēsim ar sociālo politiku," solīja Hābeks.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka Vācijai gāzes pietiek un piegādes ir nodrošinātas.

Uz jautājumu, vai Vācija varētu pilnībā iztikt bez Krievijas gāzes piegādēm, Hābeks atbildēja apstiprinoši, tomēr piebilda, ka tas nozīmētu krasu cenu pieaugumu.

Vācijā bažas par Ukrainas krīzes ietekmi uz enerģijas piegādēm un cenām pieauga pēc tam, kad otrdien kanclers Olafs Šolcs apturēja Vāciju un Krieviju savienojošā gāzesvada "Nord Stream 2" sertifikācijas procesu. Kanclers uzdevis Hābeka vadītajai ministrijai atkārtoti izvērtēt enerģijas piegāžu drošību laikā, kad Krievija palielina agresiju pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!