Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka situācija Japānas atomelektrostacijā (AES) "Fukušima 1", kur no ierindas izgājuši četri reaktori un notiek radioaktīvo vielu noplūde, sasniegusi "apokalipses mērogu un situācija kļūst arvien dramatiskāka", ceturtdien informē aģentūra "ITAR –TASS".

Merkele gan paudusi cerību, ka avārijai nebūs lielas ietekmes uz pasaules ekonomiku. Vācija apsolījusi sniegt Japānai visu iespējamo palīdzību, savukārt savā valstī drīzumā plāno slēgt visas AES, kas būvētas pirms 1980. gada.

Iepriekš situāciju Japānas AES par "gandrīz nekontrolējamu" atzinis eirokomisārs enerģētikas jautājumos Ginters Etingers.

Japānas varas iestādes atzinušas, ka radioaktīvā piesārņojuma līmenis 380 reizes pārsniedz normu 65 kilometru attāluma no Daiči, kur atrodas "Fukušima 1" AES.

Sakarsušos spēkstacijas reaktorus mēģina dzesēt, lejot tiem virsū ūdeni no helikopteriem.

Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras (IAEA) eksperti atzinuši, ka vairāku reaktoru apvalki vairs nav hermētiski noslēgti un tas rada lielu piesārņojuma risku, ja notiks jaunas eksplozijas reaktoru telpās.

Japānas radiācijas kontroles dienesti sākuši pārtikas produktu pārbaudes, lai konstatētu vai tie nav saņēmuši bīstamu radioaktīvā piesārņojuma daudzumu.

Kā ziņots, kopš pagājušās piektdienas "Fukušim 1" stacijā notikuši vairāki sprādzieni un izcēlušies ugunsgrēki, pēc tam, kad 9,0 balles spēcīgā zemestrīce sabojāja reaktoru dzesēšanas sistēmas.

Lai arī reaktori ir atslēgti, kodoldegvielas stieņi sakarst un kūst nepietiekamas dzesēšanas dēļ. Izdalītais siltuma daudzums pārvērš tvaikā dzesēšanai izmantoto ūdeni un tas sprādzienveidīgi izlaužas atmosfērā.

Radioaktīvas tvaiks, piesārņo plašu apkārtni līdz pat 250 kilometru attālajai galvaspilsētai Tokijai.

Tuvējo rēģionu iedzīvotāji cenšas nokļūt drošākos valsts rajonos vai arī aizbraukt uz ārzemēm. Personāla un viņu ģimenes locekļu evakuāciju uzsākušas vairāku valstu vēstniecības un ārzemju korporāciju pārstāvniecības.

IAEA norādījusi, ja reaktoru korpusi tiks vēl vairāk bojāti, nopietnas radioaktīvā piesārņojuma briesmas draud arī Japānai tuvējām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!