Vācijas Kristīgo demokrātu savienības (KDS) vadītājs Volfgangs Šoible trešdien KDS izmeklēšanas komisijas tikšanās laikā Bonnā pieprasījis bijušajam Vācijas kancleram Helmūtam Kolam atklāt slepeno finansu ziedotāju vārdus. Šoible sacīja, ka KDS izmeklēšanas komisija "sagaida, ka Kols atsauksies uz šo prasību. Tas ir nepieciešams, lai izvairītos no turpmākiem kaitējumiem partijai".
Šoible sacīja preses konferencē Bonnā, ka viņš "prasījis Kolam publiski nosaukt ziedotāju vārdus".

Kolu pirmdien pratināja kāda firma, kas veica revīziju KDS finansēm.

Vācijas likums paredz, ka politiskai partijai, kurai ir līdzekļi, kas pārsniedz 20 tūkstošus marku (6 tūkstošus latu), par tiem ir jāsniedz publiska informācija.

Šoible sacīja, ka KDS pilnībā atbalsta audita firmas "Ernst and Young" izmeklēšanu.

KDS vadītājs informēja, ka firma atklājusi slepenajos bankas kontos piecus miljonus marku (1,5 miljonus latu), no kuriem četri miljoni marku (1,2 miljoni latu) bija uzkrāti no 1993. līdz 1998.gadam, un viens miljons marku (300 tūkstoši latu) bija dāvinājums no ieroču tirgotāja Karlheinza Šreibera.

Kola rīcību, izveidojot slepenus fondus no KDS ziedotajiem līdzekļiem, izmeklē arī parlamentārā komisija.

Bijušais kanclers atzinies, ka ir ņēmis anonīmus ziedojumus vairāku simtu tūkstošu marku apjomā, taču noliedza, ka ziedotāji būtu spējuši ietekmēt viņa valdības darbību vai ka viņš izmantojis šos līdzekļus savam personiskajam labumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!