Vācijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien pieņēma lēmumu, kas paredz, ka valsts homoseksuāliem ierēdņiem, kuri reģistrējuši civilās savienības, sniedzamas tādas pašas tiesības uz pensiju kā laulātiem pāriem.

Konstitucionālās tiesas spriedumā sacīts, ka sociālo pabalstu dažādošana atkarībā no seksuālās orientācijas pārkāpj cilvēka pamattiesības uz vienlīdzību.

Konstitucionālās tiesas lēmums atceļ Vācijas federālās tiesas spriedumu lietā, kurā kāds homoseksuāls Hamburgas iedzīvotājs neveiksmīgi apstrīdēja pensijas piemaksas samazināšanu, jo publiskais pensiju fonds neatzina viņa noslēgto civilo savienību. Kopš 1991.gada vīrietis bija strādājis valsts pārvaldē. Tā kā pensiju fonds neatzina viņa un partnera savienības likumību, bijušais ierēdnis ik mēnesi saņēma par 74 eiro (52 latiem) mazāk un viņa partnerim vīrieša nāves gadījumā arīdzan nepienāktos pensija.

Tiesa secināja, ka Vācijas konstitūcija aizliedz kādai grupai piešķirt lielākas tiesības. Tādējādi pensiju fondam tagad būs jāpārskata bijušā ierēdņa pabalsta apmērs.

"Es to uzskatu par ļoti lielu soli ceļā uz homoseksuālo laulību vienlīdzību ne tikai pensiju, bet arī citās jomās," komentējot tiesas lēmumu, sacīja Hamburgas lietas advokāts Dirks Zīgfrīds.

Savukārt Vācijas Zaļās partijas pārstāvis Folkers Beks, kas atklāti atzinis savu homoseksuālo orientāciju, tiesas spriedumu nodēvēja par "pārliecinošu pavērsienu".

Viņš aicināja Vācijas valdību palielināt viendzimuma pāru tiesības arī nodokļu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!