Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Meklējot romiešu apmetnes paliekas pie Vācijas pilsētas Ķelnes, arheologi atraduši apraktu tehniski sarežģītu padomju spiegu rāciju, kas tur paslēpta īsi pirms Dzelzs priekškara krišanas, vēsta portāls "Live Science".

Radioiekārta atradusies lielā hermētiski noslēgtā metāla kastē.

"Kastē viss bija rūpīgi iepakots – tā ir nelietota rācija no rūpnīcas," norāda arheologs Ēriks Klassens.

Sakaru iekārta atrasta aptuveni 30 kilometrus uz rietumiem no Ķelnes, kur savulaik stiepās ceļš cauri Hambahas mežam. Šajā vietā paredzēts sākt brūnogļu ieguvi, tāpēc teritorijā tiek izcirsti koki.

Arheologi cerēja atrast Romas laikmeta apmetnes paliekas, kas atradusies šajā apkārtnē.

"Mēs domājam, ka raidstacija darbosies, ja būs jauns akumulators, bet mēs neesam mēģinājuši," skaidro Klassens, papildinot, ka iekārtai nekāda restaurācija nav nepieciešama.

Iekārta identificēta kā R-349KM raidītājs un uztvērējs "Striž", kas izgatavots Padomju Savienībā 1987. gadā. Rietumeiropā iekārta ievesta laika posmā no 1989. gada līdz 1991. gadam, kad PSRS sabruka.

Zinātnieki pieļauj, ka ar šo staciju spiegi bija iecerējuši slepeni ziņot uz PSRS par aptuveni 10 kilometrus tālāk esošo Jēlihas Kodolpētījumu centru vai Nervēnihas militāro lidlauku aptuveni tādā pašā attālumā uz dienvidaustrumiem. Tur līdz 1995. gadam atradās ASV kodolraķetes.

Iespējams, ka sakaru iekārtu paslēpuši Maskavas kontrolētās Austrumvācijas Valsts drošības dienesta "Stasi" aģenti, pieļauj pētnieki. Nav izslēgts, ka paslēptais raidītājs bijis kā rezerves plāns, ja tiek bojāta vai konfiscēta cita stacija.

Šādi augstas frekvences vai īsviļņu radio spēja pārraidīt un saņemt ziņas līdz 1200 kilometru attālumā.

Atrastās iekārtas stāvoklis liek domāt, ka tā nekad nav tikusi izmantota un pēc PSRS sabrukuma aizmirsta.

Atšķirībā no vairuma citu šī modeļa staciju, kurās izmantots kirilicas alfabēts, Hambahas mežā atrastās iekārtas vadības ierīces marķētas angļu valodā un ar romiešu alfabētu.

Tas liek domāt, ka tā paredzēta lietošanai angļu vai vācu valodas runātājiem, nevis krieviem. Bet tā varētu būt arī maskēšanās, mēģinot slēpt iekārtas patieso izcelsmi no PSRS.

Radio atrasts izrakumu laikā 2019. gada augustā un tagad izstādīts muzejā Bonnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!