Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas valdošajā koalīcijā ietilpstošās Sociāldemokrātiskās partijas līdere Andrea Nālesa svētdien pavēstīja, ka atkāpsies no partijas priekšsēdētājas un partijas Bundestāga frakcijas vadītājas amata.

Nālesas izplatītajā paziņojumā teikts, ka šādu lēmumu viņa pieņēmusi, jo viņai partijā "vairs nav nepieciešamā atbalsta pienākumu veikšanai".

Partijas līderes amatu Nālesa atstās pirmdien, bet Bundestāga frakcijas vadītājas amatu - otrdien.

Pirms nedēļas notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās sociāldemokrāti ierindojās trešajā vietā pēc saviem valdošās koalīcijas partneriem kristīgajiem demokrātiem un opozīcijā esošajiem zaļajiem, kā arī ieguva tikai 24% balsu Brēmenes federālās zemes vēlēšanās, demonstrējot vājāko sniegumu kopš 1946.gada.

Politikas analītiķi atzinuši, ka vēlēšanu rezultāti apdraud Vācijas valdošās koalīcijas pastāvēšanu. Ja sociāldemokrātu iekšējā cīņā uzvarēs partijas kreisais spārns, partija varētu pamest valdošo koalīciju, un tad varētu tikt rīkotas Bundestāga pirmstermiņa vēlēšanas.

Kristīgo demokrātu savienības priekšsēdētāja Anrea Krampa-Karenbauere svētdien pauda cerību, ka sociāldemokrāti drīzumā pieņems nepieciešamos lēmumus partijas līdera nomaiņai, lai neciestu valdošās koalīcijas rīcībspēja.

Savukārt kanclere Angela Merkele, kas arī pārstāv kristīgos demokrātus, pirms savas partijas vadības sanāksmes žurnālistiem norādīja, ka "attiecībā uz valdību gribu pateikt - mēs turpināsim savu darbu visā nopietnībā un ar lielu atbildību".

Merkele piebilda, ka daudzu gadu gaitā iepazinusi Nālesu kā jauku cilvēku.

"Viņa ir sociāldemokrāte ar sirdi un dvēseli. Bet viņa arī ir jauks cilvēks," sacīja Merkele.

Nālesa vadīja Sociāldemokrātisko partiju kopš pagājušā gada februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!