Vācijas apelācijas tiesa Berlīnē trešdien nolēma, ka opozīcijas Kristīgi demokrātiskajai savienībai (KDS) ir jāmaksā 21 miljonu eiro (vairāk nekā 12 miljonu latu) sodanauda par slepenajiem finansu ziedojumiem, kurus pārraudzīja kādreizējais kanclers Helmūts Kols.
Tiesa nolēmusi, ka politiskajai partijai ir jābūt atbildīgai par savu grāmatvedību, un ka KDS ir pārkāpusi Vācijas likumdošanu, neziņojot par ziedojumiem vēlēšanu kampaņai, kuri ir lielāki par 10 000 eiro (5850 latiem), informēja tiesas pārstāvis.

Kols ir atzinis, ka saņēmis nedeklarētus ziedojumus apmēram divu miljonu Vācijas marku (aptuveni 600 000 latu) vērtībā.

Vācijas Bundestāga priekšsēdētājs Volfgangs Tīrze noteica KDS 21 miljona eiro soda naudu, kad tika atklāts, ka Kols nav ziņojis par ziedojumiem federālajām varas iestādēm. Turklāt soda nauda jāmaksā no priekšvēlēšanu finansējuma, ko KDS saņēmusi no valdības.

Tomēr šā gada janvārī tiesa Berlīnē atzina sodu par nelikumīgu, šādu spriedumu pamatojot ar argumentu, ka, tā kā KDS ir iesniegusi savas grāmatvedības pārskatu paredzētajā termiņā, tā nav pārkāpusi likumu.

Jaunais apelācijas tiesas lēmums ir pamatots ar to, ka partijai bija ne tikai jāiesniedz grāmatvedības pārskatu, bet arī jāatbild par tā saturu.

KDS var pārsūdzēt šo lēmumu augstāka līmeņa tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!