Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas "zaļie" sestdien izraudzījās jaunus līderus, partijas vadību uzticot pragmatiski noskaņotiem politiķiem Robertam Habekam un Annalenai Berbokai.

Balsojums par partijas līderiem kļuva par atklātu sacensību pēc tam, kad līdzšinējie "zaļo" vadītāji Džems Ezdemirs un Simone Pētera paziņoja, ka neplāno atkārtoti kandidēt uz līderu posteni.

Tradicionāli "zaļie" vienu līderi ievēlējuši no partijas pragmatiskā spārnā, bet otru izraudzījušies no ideālistiskāk noskaņotu biedru vidus. Ideālistu ignorēšana iezīmē jaunu partijas pieeju.

48 gadus vecais Šlēsvigas-Holšteinas premjerministra vietnieks un šīs federālās zemes enerģētikas ministrs Habeks kampaņas laikā aicināja "zaļos" meklēt iespējas saliedēt Vācijas sabiedrību.

Tikmēr 37 gadus vecā klimata pārmaiņu eksperte Berboka aicināja mazināt nabadzību un ķerties pie radikālas pieejas cīņā pret klimata pārmaiņām.

"Zaļie" parasti partijas vadību uztic diviem līderiem, ievērojot dzimumu vienlīdzības principu.

Bundestāga vēlēšanās septembrī "zaļie" saņēma 8,9% balsu, kas ir pavisam neliels uzlabojums salīdzinājumā ar vēlēšanām 2013. gadā.

Rudenī "zaļie" kopā ar kancleres Angelas Merkeles vadītajiem konservatīvajiem (CDU/CSU) un liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) piedalījās koalīcijas veidošanas sarunās, tomēr tās cieta neveiksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!