Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) trešdien paziņoja, ka centīsies izveidot trīs partiju koalīciju ar Bundestāga vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušajiem sociāldemokrātiem (SPD), vismaz patlaban atsakoties no alternatīvā koalīcijas varianta ar otrajā vietā palikušo kancleres Angelas Merkeles konservatīvo bloku (CDU/CSU).

Līdz ar abu "zelta akcijas" partiju lēmumu CDU/CSU ir tuvāk nonākšanai opozīcijā, kas valstij būs lielas pārmaiņas pēc 16 gadiem, kas aizritējuši ar Merkeles centriski labējiem vadošajā lomā valdībā.

"Vēlētāji devuši mums mandātu veidot valdību kopā," žurnālistiem sacīja SPD līderis Olafs Šolcs.

Pirmās SPD, FDP un zaļo trīspusējās sarunas notiks ceturtdien.

Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) līderis Armīns Lašets, kas vadīja konservatīvos uz viņu visu laiku sliktāko vēlēšanu rezultātu, uzstāja, ka viņam joprojām ir izredzes nonākt kanclera amatā.

Konservatīvie respektē zaļo un FDP lēmumu, sacīja Lašets, piebilstot, ka CDU/CSU bloks "joprojām ir gatavs sarunām".

Markuss Zēders, kas vada Bavārijas Kristīgi sociālo savienību (CSU), pauda skeptiskāku vērtējumu.

CDU/CSU vadītas valdības iespēja būtībā "ir noraidīta", sacīja Zēders.

Konservatīvo blokam pēc četrām Merkeles vadītām koalīcijām ir jāsagatavojas darbam opozīcijā, norādīja CSU līderis.

"Tas izmainīs mūsu valsti," sacīja Zēders.

Kā liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas, vairums vāciešu vēlas, lai par kancleru kļūtu līdzšinējais finanšu ministrs un vicekanclers Šolcs.

Kā sacīja zaļo līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka, pēc provizoriskajām sarunām ar SPD un CDU/CSU zaļie "uzskata, ka ir jēga" fokusēties uz koalīciju SPD vadībā.

Vācijai ir "lieli izaicinājumi", un tai ir vajadzīgs "jauns sākums", sacīja Bērboka.

"Šī valsts nevar atļauties ilgu pata situāciju," viņa piebilda.

FDP līderis Kristiāns Lindners apliecināja, ka viņa partija piekritusi zaļo priekšlikumam sākt oficiālas zondēšanas sarunas ar SPD.

"Paralēlu sarunu" ar konservatīvajiem nebūs, sacīja Lindners.

Zaļie un FDP politikā nav gluži dabīgi partneri, pastāvot viedokļu atšķirībām tādos jautājumos kā nodokļi, klimata politika un valsts tēriņi.

Tomēr abas partijas apliecinājušas gatavību "būvēt tiltus", lai strādātu valdībā.

FDP iesaistīsies tikai tādā valdībā, kas vairos "brīvības vērtību" un dos reālu impulsu valsts atjaunotnei, norādījis Lindners, piebilstot, ka viņš sagaida liberālas politikas īstenošanu.

Zaļo līdzpriekšsēdētājs Roberts Hābeks norādījis, ka divpusējās tikšanās, kas notikušas pēdējo dienu laikā, parādījušas, ka "lielāko pārklāšanos politikas satura ziņā" iespējams panākt SPD, FDP un zaļo veidotas koalīcijas ietvaros.

Īpaši tas attiecas uz sociālo politiku, izteicies Hābeks.

Kopš 26.septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām gan SPD, gan konservatīvie cenšas pārliecināt zaļos un FDP, ka tiem jāiesaistās koalīcijas veidošanā tieši ar viņiem.

Kā ziņots, saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc visu balsu saskaitīšanas, par SPD balsojuši 25,7% vāciešu, kamēr CDU/CSU atbalstījis 24,1% vēlētāju.

Ņemot vērā nelielo balsu starpību, pretenzijas uz valdības veidošanu izteikušas abas nometnes, un tīri aritmētiski katra no tām var izveidot vairākuma koalīciju, ja spēs nodrošināt nepieciešamo citu partiju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!