Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas jurisprudences vēsturē lemts ieiet valsts dienviddaļas pilsētas Reitlingenes tiesnesim, kurš kā pierādījumu nolēmis konfiscēt kādu sociālā tīkla "Facebook" profilu, otrdien vēsta tīmekļa medijs "The Local".

Izskatāmajā lietā nav nekā neparasta - 20 gadus vecs jaunietis tiek turēts aizdomās par to, ka devis padomu kādam draugam par nelikumīgu ielaušanos, nosūtot sociālajā tīklā privātu vēstuli.

Eksperti uzskata - gadījumā, ja tiesnesim izdosies konfiscēt apsūdzētā "Facebook" profilu, tas radīs precedentu Vācijas jurisprudences vēsturē, kas savukārt potenciāli varētu ietekmēt tūkstošiem lietu.

Līdz šim izmeklētājiem bijusi pieejama vien publiski redzamā "Facebook" informācijas "siena", apliecināja Štutgartes advokāts Kārstens Ulbrihts.

"Situācija ir ļoti atšķirīga no ASV," raidorganizācijai SWR sacīja advokāts. "Tur izmeklētājiem un juristiem piekļūšana pie šādiem sociālo tīklu datiem ir ierasta lieta."

"Šeit e-pasti dažkārt tiek "iesaldēti" un konfiscēti, bet tas notiek reti un ir ļoti sarežģīti," piebilda Ulbrihts.

Lai konfiscētu e-pastu, tiesnesim jāiesniedz tiesas rīkojums tīmekļa pakalpojuma sniedzējam, kuram tad ir pienākums nodot privāto e-pasta saraksti izmeklētājiem.

Gadījumā ar "Facebook" birokrātija ir vēl sarežģītāka, jo dati tiek glabāti ārzemēs. "Facebook" Vācijas struktūras pārstāvji apliecinājuši tiesai, ka pieeja privātajiem vācu "Facebook" profiliem ir vienīgi sociālā tīkla Īrijas birojam.

Reitlingenes tiesnesis jau nosūtījis pieprasījumu uz Īriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!