Japānas premjers Džuničiro Koidzumi no valdošās Liberāldemokrātiskās partijas gatavojas apsvērt ideju par iespēju Japānas imperatora troni ļaut mantot sievietei, raksta "Yomiuri Shimbun", atsaucoties uz avotiem partijas rindās.
Iespējamā imperatora statusa pārskatīšana varētu ietvert sevī arī normu, kas paredz tā iespēju atteikties no troņa pēc paša vēlēšanās.

Ideja par izmaiņām parādījusies laikā, kad neoficiāli kļuvis zināms, ka kroņprinča Naruhito 37 gadus vecā sieva Masako, acīmredzot, ir stāvoklī. Oficiāla paziņojuma vēl nav, taču vēsts atviegloja daudzu japāņu sirdis. Princim un princesei nav bijis bērnu, kopš tie apprecējās 1993.gada 9.junijā.

Ja ziņojumi būs bijuši pareizi un grūtniecība noritēs veiksmīgi, bērniņš nāks pasaulē decembrī. Ja tas būs puika, viņam ir visas iespējas kļūt par sava tēva 41 gadu vecā Naruhito sekotāju tronī.

Japānā pēdējā laikā populārāks kļūst uzskats, ka mantot troni vajadzētu ļaut arī sievietēm, kā tas jau ir Eiropas karaļnamos. Japānas 1947.gada likums par monarhiju to pagaidām aizliedz.

Premjers Koidzumi ir izteicies, ka ir gatavs likuma pārskatīšanai. Neoficiālā Informācija apgalvo, ka jautājums varētu tikt izskatīts vistuvākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!