Bijušajam Vācijas kancleram Helmūtam Kolam draud cietums, ja viņš atteiksies nosaukt slepenos līdzekļu ziedotājus Kristīgi demokrātiskajai savienībai (CDU), brīdināja izmeklēšanas komisijas vadītājs.
"Kas attiecas uz pārējiem, attiecas uz Helmūtu Kolu: tam, kurš bez tiesībām klusēt atsakās liecināt, ir jārēķinās ar naudassodu vai ieslodzījumu, līdz viņš sāks runāt," laikraksta "Bild" svētdienas numurā brīdināja komisijas prezidents Folkers Neimans, kurš ir valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) biedrs.

Arī komisijas SPD grupas vadītājs Franks Hofmans brīdināja, ka "Helmūtam Kolam nepietiek pateikt, ka viņš esot apsolījis paturēt ziedotājus noslēpumā kā [mafijas] krusttēvs".

"Mēs izmantosim visus mūsu rīcībā esošos likumīgos līdzekļus, lai pieprasītu viņam runāt. Tas nozīmē viņa sodīšanu ar naudassodu. Ja tas viņu neietekmēs, tad vienmēr pastāv ieslodzījuma instruments," piebilda Hofmans.

Neimans tomēr deva Kolam iespēju sniegt liecības aiz slēgtām durvīm. "Ja izrādīsies, ka [nosauktajiem] vārdiem nav nekāda sakara ar mūsu izmeklēšanas mērķi, mēs varam atteikties tos paziņot atklātībai," sacīja Neimans.

Kols, kurš šo likuma pārkāpumu laikā bija CDU līderis un Vācijas federālais kanclers, ir atzinis "paralēla konta" ar slepeniem ziedojumiem eksistenci, bet noliedzis, ka ziedotāji spējuši ietekmēt valdības rīcību.

"Bild" ziņoja, ka CDU saņēmusi vairāk nekā divus miljonus marku (0.67 miljonus latu) 1991. gadā un vairāk nekā miljonu marku (0,33 miljonus latu) 1992. gadā. Laikraksts uzsver, ka tolaik Leinas naftas pāstrādes rūpnīca Austrumvācijā tika pārdota Francijas koncernam "Elf-Aquitaine".

"Elf-Aquitaine" tiek turēta aizdomās par rūpnīcas celtniecības izmaksu mākslīgu palielināšanu un aizdomīgiem ziedojumiem CDU.

Cits svētdienas laikraksts "Welt am Sonntag" apgalvoja, ka "Elf" piekukuļojusi par bijušās VDR valsts uzņēmumu privatizāciju atbildīgās organizācijas "Treuhandanstalt" darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!