Foto: AFP/Scanpix/LETA

Marta izskaņā ASV Tieslietu departaments apsūdzēja Venecuēlas līderi Nikolasu Maduro un viņam pietuvinātas amatpersonas "narkoterorismā". Latīņamerikas valsts vadītājs apsūdzēts Savienoto Valstu "pārpludināšanā" ar narkotikām, tās izmantojot kā instrumentu, lai pasliktinātu amerikāņu veselību.

ASV un Venecuēlas savstarpējās nesaskaņas un pārmetumi kļuvuši par ierastu parādību Rietumu puslodes politiskajās norisēs. Donalda Trampa administrācija nav izvairījusies no konfrontācijas ar Venecuēlu, un apsūdzības "narkoterorismā" bija kārtējais saasinājums jau tā sarežģītajās Vašingtonas un Karakasas attiecībās.

Apsūdzot Maduro, ASV arī apgalvoja, ka sociālistiskā līdera režīms savu narkobiznesu īsteno, sadarbojoties ar nemiernieku grupējumu "Kolumbijas revolucionārie bruņotie spēki" (FARC).

Skaidrojam, kas ir FARC, un sniedzam ieskatu grupējuma attiecībās ar Venecuēlas valdību, kā arī nemiernieku aktivitāšu atstāto iespaidu uz ekonomiskās un politiskās krīzes nomocīto Latīņamerikas valsti.

Kas ir FARC?

FARC ir Kolumbijas nemiernieku grupējums, kuru kā Komunistiskās partijas bruņoto flangu izveidoja 1964. gadā. Tā pārstāvji seko marksisma-ļeņinisma ideoloģijai.

Grupējumu dibināja lauku reģionu strādnieki, kuri apvienojās, lai cīnītos pret lielo nevienlīdzību, kas tobrīd pastāvēja Latīņamerikas valstī.

FARC galvenais ienaidnieks ir Kolumbijas drošības spēki. Nemiernieki organizējuši uzbrukumus policijas iecirkņiem un militārajiem objektiem. Tāpat uzbrukumi īstenoti pret stratēģiski svarīgiem objektiem – naftas cauruļvadiem un tiltiem.

Pēc 2016. gadā parakstītās miera vienošanās ar Kolumbijas valdību vairums kaujinieku atdeva savus ieročus. Tomēr ne visi ir atteikušies no bruņotas cīņas – tiek lēsts, ka aptuveni 2500 nemiernieku joprojām darbojas disidentu komandieru vadībā. Kopumā grupējuma aprises ir samazinājušās – pirms nepilniem 20 gadiem FARC bija ap 20 000 aktīvo kaujinieku, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!