Vairāk nekā 500 Lietuvas prezidenta Rolanda Paksa dibinātās Liberāldemokrātu partijas locekļu aicinājuši partijas līderi Valentīnu Mazuroni skaidri izklāstīt savu pozīciju saistībā ar, pēc šo partijas biedru vērtējuma, "juridisko patvaļu" pret "vienu no viscienījamākajiem" partijas locekļiem - Juriju Borisovu.
"Ja mēs to nedarīsim tagad, būs iespaids, ka partija vienkārši izmantoja Borisovu un mūs savos centienos pēc varas. Tad partija ne tikai zaudēs simtiem biedru. Mēs pazaudēsim vissvarīgāko - tautas uzticību," teikts aicinājumā Mazuronim, kuru otrdien publicēja Lietuvas prese. Šo vēstuli parakstījuši 518 liberāldemokrāti.

Aicinājumā, kurā Borisovs tiek dēvēts par "vienu no viscienījamākajiem partijas biedriem", Liberāldemokrātu partijas biedri norāda, ka viņi pievienojušies politiskajam spēkam "ne tikai tāpēc, ka ticējuši tā mērķiem, bet arī Borisova personiskās autoritātes dēļ".

"Mēs pazīstam viņu, mēs ticam viņam un mēs neesam kļūdījušies savā izvēlē. Pateicoties viņam, mūsu partijas biedrs kļuva par prezidentu 2003. gada sākumā," teikts aicinājumā.

Uzņēmuma "Avia Baltika" direktors Borisovs, kurš piešķīra 1,2 miljonus litu (230 tūkstošus latu) Rolanda Paksa vēlēšanu kampaņai, tiek turēts aizdomās par draudu izteikšanu prezidentam. Valsts drošības departamenta (VDD) materiāli liecina, ka Borisovs solījis padarīt Paksu par "politisko līķi" un draudējis prezidentam, izmantojot starpniekus, lai iegūtu amatu prezidenta kancelejā.

Savukārt Pakss prokuroriem paziņojis, ka Borisovs viņam nav draudējis.

Līdz šim Lietuvas Liberāldemokrātu partija, kuru citi politiskie spēki aicināja norobežoties no Borisova, nav paudusi nostāju par savu partijas biedru. Partijas līderi vēlas sagaidīt prokuratūras slēdzienus par šo lietu.

Kopš oktobra beigām Lietuvas prezidenta administrāciju satricina skandāls, kas saistīts ar Valsts drošības departamenta informāciju par prezidenta padomnieku sakariem ar starptautisko noziedzību un ieroču tirgotājiem, kas pārdod ieročus valstīm, kuras tiek uzskatītas par terorisma atbalstītājām.

Pakss dibināja Liberāldemokrātu partiju 2002. gada martā, bet viņam bija no partijas jāizstājas, kad viņu ievēlēja par Lietuvas prezidentu 2003. gada janvārī.

Liberāldemokrātu partijai Lietuvas Seimā ir 14 no 141 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!