Vairākums amerikāņu atbalstītu ASV militārās akcijas, lai gāztu Irākas prezidentu Sadamu Huseinu, ja Vašingtona nerīkosies viena, liecina pirmdien publicētie aptaujas rezultāti.
Laikraksta "The Washington Post" un "ABC News" aptauja, kas sarīkota laikā, kad valsts prezidenta Džordža Buša administrācija pēta iespējas panākt "režīma maiņu" Bagdādē, liecina, ka sabiedrības atbalsts karam sasniedzis 69 procentus. Taču aptaujā arī konstatēts, ka šis atbalsts mazinātos, ja ASV sabiedrotās valstis pret to iebilstu un ja tas nozīmētu lielāku kritušo skaitu ASV bruņotajos spēkos.

Bez sabiedroto atbalsta militārās akcijas atbalstītu mazāk nekā puse aptaujāto. Kaut arī 57 procenti respondentu teica, ka viņi atbalstītu ASV sauszemes karaspēka iebrukumu, atbalsts saruka līdz 40 procentiem, ja sāktu palielināties kritušo ASV karavīru skaits.

Apsūdzot Bagdādi centienos izstrādāt masu iznīcināšanas ieročus, Bušs nodēvējis Irāku par "ļaunuma ass" daļu un "ienaidnieci, kamēr netiks pierādīts pretējais". Viņa politika ir panākt Sadama gāšanu.

Septiņdesmit deviņi procenti amerikāņu piekrita prezidenta uzskatam, ka Irāka ir drauds, liecina aptauja.

Pēc nedēļām ilgām publiskām debatēm par šo jautājumu sabiedrības domas dalās līdzīgās daļās par to, vai Bušam ir skaidra politika pret Irāku. 45 procenti uzskata, ka viņam tāda ir, turpretim 42 procenti tam nepiekrīt.

Pakļaujoties dažu Kongresa locekļu un daudzu ārvalstu sabiedroto spiedienam nesākt neizprovocētu uzbrukumu, Bušs sestdien uzsvēra, ka viņam nav grafika militārā spēka lietošanai pret Irāku un viņš turpinot konsultēties ar likumdevējiem un ārvalstu valdībām.

Septiņdesmit pieci procenti respondentu teica, ka Bušam jāsaņem Kongresa apstiprinājums, pirms sākt karu, bet aptuveni puse uzskata, ka militāro akciju jautājumā Bušam ir tiesības pieņemt galīgo lēmumu.

Aptauja notika no 7. līdz 11.augustam, un tajā piedalījās 1023 pieaugušie iedzīvotāji. Kļūdas iespēja ir trīs procenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!