Otrdien 58 valstis pirmo reizi vienojās par pasākumiem nolūkā novērst bērnu rekrutēšanu konfliktos iesaistīto valstu armijās, pavēstīja Francijas amatpersonas.
"Valstis pirmo reizi svinīgi apņēmās ieviest un ievērot šos principus, lai cīnītos pret bērnu rekrutēšanu un izmantošanu bruņotajos konfliktos," divas dienas ilgušās konferences noslēgumā paziņoja Francijas Ārlietu ministrijas amatpersona.

Mazgadīgo izmantošana par karavīriem ir plaši izplatīta Āfrikā, kā arī Nepālā un Kolumbijā.

Tā dēvētos Parīzes principus parakstījušo divpadsmit valstu vidū ir arī desmit no tām, kuras ANO vaino bērnu izmantošanā bruņotajos konfliktos, tajā skaitā Sudāna, Čada, Uganda un Kongo Demokrātiskā Republika.

Pārējās divas - Birma un Filipīnas - konferencē nepiedalījās.

Konferenci vadīja Francijas ārlietu ministrs Filips Dusts-Blazī un UNICEF ģenerāldirektore Anna Venemane, un tajā piedalījās aptuveni 300 pārstāvji no valstīm, kurās bērnu iesaistīšana armijā ir izplatīta, donorvalstīm, humānās palīdzības organizācijām, ANO un Eiropas Savienības (ES).

Tiek lēsts, ka pasaulē ir aptuveni 250 000 mazgadīgo karavīru.

"Tas ir vairāk nekā noziegums, tā ir bumba ar laika degli, kas apdraud stabilitāti un ekonomisko izaugsmi Āfrikā," intervijā laikrakstam "Le Figaro" pavēstīja Dusts-Blazī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!