ASV saglabās neitrālu pozīciju strīdā starp Lielbritāniju un Argentītu par Folklenda salām, vēsta "The Times" ar atsauci uz ASV Valsts departamenta pārstāvi.

"ASV atzīst salās darbojošos britu administrāciju, taču neatbalsta nevienu no pusēm prasībās atzīt to suverenitāti," paziņoja avots diplomātiskajās aprindās.

Izdevums norāda, ka šis paziņojums krasi atšķiras no iepriekšējo ASV administrāciju pozīciju attiecībā uz Lielbritāniju kā savu tuvāko sabiedroto. Lielbritānijas un Argentīnas kara laikā par Folklenda salām 1982. gadā toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans bez ierunām atbalstījis britu valdību Margaretas Tečeres vadībā.

Kā vēstīs, strīds par Folklenda salām saasinājies pēc tam, kad Lielbritānija ieplānojusi naftas ieguvi šajā Atlantijas okeāna rajonā. Urbšanas darbus plānots uzsākt šī gada pirmajā pusē, un februāra sākumā Argentīna šajā saistībā izteikusi protestu Lielbritānijai.

Argentīna joprojām uztur spēkā prasību, ka tās suverenitāte pār Folklenda salām, kas pēc 1982. gada kara atrodas Lielbritānijas kontrolē, ir neatsavināma.

1982. gada 2. aprīlī Argentīnas armija iebruka Lielbritānijai piederošajās salās. Lai salas atgūtu, Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere pret uzbrucējiem vērsa kara flotes spēkus.

Konflikts, kurā dzīvību zaudēja 649 argentīnieši un 255 briti, noslēdzās 14. jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

1982. gada uzbrukumu salām vēsturnieki tagad skaidro ar Argentīnas militārās huntas centieniem novērst uzmanību no iekšzemes problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!