Vašingtona pieņēmusi lēmumu vairs neuzturēt kontaktus ar palestīniešu līderi Jasiru Arafatu un tai nav plānu atjaunot kontaktus tuvākajā laikā, paziņojis ASV valsts sekretārs.
Runājot ASV televīzijā, valsts sekretārs Kolins Pauels norādīja, ka Arafats kā palestīniešu vadītājs neveic vajadzīgos pasākumus, lai tiktu panākts progress.

Ar šiem komentāriem Pauels nācis klajā pēc tam, kad ASV prezidents Džordžs Bušs pagājušajā nedēļā aicināja palestīniešu tautu izvirzīt sev citu līderi.

Intervijā televīzijas sabiedrībai "Fox News" Pauels sacīja, ka ASV amatpersonas šobrīd runā ar vairākiem palestīniešu līderiem.

Taču ar Arafatu ASV administrācija nav runājusi, kopš prezidents Bušs pagājušajā piektdienā nācis klajā ar runu par Tuvo Austrumu konflikta noregulējumu.

Uz jautājumu, vai nākotnē Vašingtona varētu atjaunot kontaktus ar Arafatu, valsts sekretārs atbildēja: "Es nedomāju, ka tā būs, jo viņa vadība ir neapmierinoša."

Pauels pārmeta palestīniešu līderim, ka viņa vadībā netiek veikti pasākumi, kas ļautu virzīt uz priekšu Tuvo Austrumu miera procesu.

"Līdera statuss uzliek pienākumus, un līdera pienākums ir vadīt tautu jaunā, pozitīvā virzienā.. priekšsēdētājs Arafats to nav darījis," norādīja Pauels.

Pēc Pauela teiktā, viņš pirms diviem mēnešiem runājis ar palestīniešu līderi par jauna virziena nepieciešamību, lai ASV varētu viņam palīdzēt.

Šo ieteikumu Arafats nav uzklausījis, uzsvēra Pauels.

"Tieši pretēji. Ik reizi, kad mēs kaut ko uzsākām, atgriezās terorisms. Un priekšsēdētājs Arafats nedarīja pietiekami, lai izbeigtu terorismu vai nu ar savas balss spēku, ar savu pozīciju palestīniešu kopienā, vai izmantojot viņam pieejamās institūcijas," sacīja Pauels.

Pauels arī atzina, ka pēdējā laikā vairāki palestīniešu līderi pauduši savu negatīvo nostāju pret Arafata vadības stilu pēdējos gados.

Palestīniešu pašpārvaldes amatpersona Ahmeds Abduls Rahmans aicinājis visus palestīniešus netikties ar Pauelu vai jebkuru no Izraēlas amatpersonām, kamēr palestīniešu tauta, pēc viņa teiktā, atrodas ielenkumā.

Arafats, kurš paziņojis, ka janvārī gaidāmas vēlēšanas, uzskata, ka ir neiespējami īstenot ASV pieprasītās reformas, kamēr Izraēlas spēki ir okupējuši palestīniešu pašpārvaldes teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!