Pāvesta Jāņa Pāvila II vispārīgais stāvoklis būtiski nav mainījies un ir ļoti slikts, sestdien preses konferencē paziņoja Vatikāna pārstāvis Hoakins Navarro-Vallss.
Viņš sacīja, ka no aptuveni septiņiem no rīta pēc vietējā laika (ap astoņiem no rīta pēc Latvijas laika) pāvests laiku pa laikam sācis zaudēt samaņu, bet viņš nav komā.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem viņš sacīja, ka pie pāvesta pastāvīgi uzturas viņa ilggadīgais galvenais palīgs un sekretārs kardināls Andželo Sodano, kā arī poļu katoļu mūķenes, kas daudzus gadus aprūpē pāvestu.

Nākamais Vatikāna paziņojums par pāvesta veselības stāvokli paredzēts plkst. 18.00 pēc vietējā laika (plkst. 19:00 pēc Latvijas laika.)

Desmitiem tūkstoši ticīgo pavadīja emocionālu nakti Sv.Pētera laukumā Vatikānā, aizlūdzot par mirstošo pāvestu Jāni Pāvilu II.

"Paliec ar mums. Nepamet mūs," skandināja pūlis, daudziem cilvēkiem nekontrolēti raudot un lūkojoties uz pāvesta apartamentiem, kur tikai divos logos dega gaisma.

Tomēr daudzi augstu stāvoši garīdznieki skaidri norādīja, ka pāvests ir tuvu nāvei.

"Šovakar vai šonakt, Kristus atvērs durvis pāvestam," lūgšanu laikā Sv.Pētera laukumā sacīja monsinjors Andželo Komastri.

Romas kardināls Kamillo Ruīni mesā pilsētas Sv. Džovanni baznīcā pavēstīja, ka pāvests "jau redz un pieskaras Kungam. Viņš jau ir vienots ar mūsu vienīgo Glābēju".

Itālijas laikrakstos publicētas lielas pāvesta fotogrāfijas ar virsrakstiem "Ar dievu, pāvest" un "Paldies te, Vojtila".

Vatikāna piektdienas vakarā izplatītajā paziņojumā teikts, ka pāvesta stāvoklis piektdienas laikā ir vēl vairāk pasliktinājies.

Katoļu baznīcas pārstāvji centās sagatavot pasauli un katoļus tam, ka pāvesta dzīve tuvojas beigām, paziņojot, ka Jānis Pāvils II atteicies no tālākas ārstēšanās slimnīcā.

84 gadus vecais pāvests cieš no sirds un nieru darbības problēmām, kā arī nestabila asinsspiediena un kopumā viņa stāvoklis ir "ievērojami pasliktinājies", piektdienas vakarā sacīja Vatikāna pārstāvis Hoakins Navarro-Vallss.

"Vispārējais stāvoklis un Svētā Tēva sirdsdarbība un elpošana ir pasliktinājusies tālāk," viņš pavēstīja. "Pamazām pasliktinājusies asinsrite, krītoties spiedienam, un viņa elpa ir kļuvusi sekla. Klīniskā aina liecina par sirdsdarbības un nieru mazspēju. Bioloģiskie parametri ir ievērojami pasliktinājušies."

Saskaņā ar policijas aprēķiniem, Sv.Pētera laukumā atrodas aptuveni 70 000 cilvēku.

Pie pāvesta gultas piektdien sapulcināti kardināli, lai personīgi atvadītos no katoļu baznīcas galvas.

Eiropā, Āzijā, Āfrikā un Amerikās ticīgie noturēja īpašus aizlūgumus par pāvestu.

Pāvesta dzimtenes Polijas galvaspilsētā Varšavā baznīcas palika atvērtas visu nakti un poļi ielās aizlūdza par savu tautieti.

Lasiet vēl:

Itālijas mediji sniedz pretrunīgu informāciju par pāvesta stāvokli (papildināts)
Itālijas mediji: Pāvests ieslīdzis komā
Vatikāns: Pāvesta stāvoklis ir 'ļoti smags'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!