Japānas un Austrālijas līderi ir vienisprātis, ka Kioto protokola efektīvai darbībai cīņā ar globālo sasilšanu nepieciešama ASV līdzdalība.
"Mēs abi uzskatām, ka Kioto protokolu būs grūti uzskatīt par pietiekoši efektīvu bez ASV un jaunattīstības valstu līdzdalības," pēc tikšanās ar Japānas premjerministru Džuničiro Koidzumi preses konferencē paziņoja Austrālijas premjerministrs Džons Hovards.

Lai arī Austrālijas un Japānas viedokļi par Kioto protokolu ir diezgan līdzīgi, Hovards nepaziņoja, kāda būs Austrālijas rīcība gadījumā, ja Japāna izlems ratificēt protokolu bez ASV līdzdalības.

Abu līderu tikšanās notika pēc Hovarda lēmuma neapmeklēt Klusā okeāna dienvidu valstu līderu tikšanos. Opozīcija to uzskata par premjerministra izvairīšanos no sagaidāmās konfrontācijas par Austrālijas vilcināšanos ratificēt Kioto protokolu.

Klimata sasilšanas izraisītā ūdens līmeņa celšanās apdraudētu dažas no mazajām salu valstīm Klusā okeāna dienvidu daļā.

Austrālijas premjerministrs noraidīja šādus pārmetumus, sakot, ka viņš šo reģionu neignorē, bet gan brauciens uz Indonēziju 12 - 13 augustā viņa grafiku padara ļoti saspringtu. Klusā okeāna forums notiks 16 - 18.augustā.

Japānas premjerministrs Koidzumi Hovardam paziņoja, ka, vienlaikus vēloties arī ASV dalību Kioto protokola realizācijā, Tokija meklēs veidus, kā panākt protokola stāšanos spēkā līdz 2002.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!