Vēlētāju aktivitāte šajās ASV prezidenta vēlēšanās bija vislielākā kopš 1968.gada.
Kā liecina "The Associated Press" apkopotie rezultāti, vēlēšanās nobalsoja 99% no tiem, kas bija reģistrējušies balsošanai, jeb 114,3 miljoni iedzīvotāji. Pavisam nobalsoja aptuveni 120 miljoni amerikāņi, ieskaitot 5,5 - 6 miljonus neklātienē un iepriekš nereģistrējoties, kuru rezultāti vēl ir jāapkopo, sacīja Amerikas elektorāta pētījumu komisijas direktors Kērtiss Genss.

120 miljoni vēlētāji viedo nepilnus 60% balsstiesīgo iedzīvotāju, kas ir augstākā vēlētāju aktivitāte kopš 1968.gada, norādīja Genss.

Vēlēšanās pirms četriem gadiem piedalījās mazliet vairāk par 54% jeb 105,4 miljoni balsstiesīgo iedzīvotāju, bet 1996.gadā nobalsoja tikai 49% jeb 96,3 miljoni amerikāņu.

Amatpersonas cerēja, ka šī gada vēlēšanās varētu izdoties pārspēt 1960.gada rekordu, kad balstot par demokrātu Džonu Kenediju vai republikāni Ričardu Niksonu ieradās divas trešdaļas balsstiesīgo iedzīvotāju.

Vismaz sešos štatos - Floridā, Džordžijā, Kentuki, Dienvidkarolīnā, Tenesī un Virdžīnijā - un Kolumbijas apgabalā uzstādīti jaunu vēlētāju aktivitātes rezultāti.

Genss norādīja, ka ASV vēlētāju aktivitātes ziņā vēl joprojām atpaliek no balsotājiem citās demokrātijās, tomēr otrdienas vēlēšanu rezultāti pēc ASV standartiem ir iespaidīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!