Vairākos analīžu paraugos, kas ņemtas no diviem tūkstošiem aitu Velsā, atkal atklāts mutes un nagu sērgas ierosinātājs, pirmdien paziņoja oficiālās amatpersonas. Šī ziņa izraisījusi satraukumu par jaunas epidēmijas iespēju, pretēji Lielbritānijas valdības prognozēm par šīs lipīgās slimības pilnīgu apkarošanu.
Šis fakts konstatēts pēc tam, kad Velsas kalnainajā Brekonbīkonas rajonā tika nokauti 4 tūkstoši aitu, jo mutes un nagu sērgas analīzes bija devušas pozitīvu rezultātu. Velsas amatpersonas otrdien paziņoja, ka tiks nokautas vēl 1500 aitas.

Šīs ļoti lipīgās un finansiālos zaudējumus izraisošās slimības epidēmija Lielbritānijā sasniedza kulmināciju šā gada sākumā, kad tika likvidēti vairāk nekā 3,6 miljoni mājlopu. Lielbritānijas Vides, pārtikas un lauku jautājumu departaments aplēsis, ka epidēmija kopš februāra uzliesmojumam valstij izmaksājusi 2,28 miljardus sterliņu mārciņu (2,07 miljardi latu). Ik dienas tiek reģistrēti trīs līdz četri jauni saslimšanas gadījumi, salīdzinot ar 45 slimības kulminācijas laikā. No kaušanai paredzētajiem 3,65 miljoniem mājlopu jau nokauti 3,63 miljoni. Infekcija skārusi ap 9000 vietu - fermas, kautuves un tirgus.

Vienlaikus aizvien biežāk tiek ziņots, ka šo slimību izplata apzināti - vai nu fermeri, kuri vēlas saņemt kompensācijas, vai arī masu apkaušanas un tīrīšanas operācijās iesaistītie, kuriem par padarīto maksā valsts. Presē tiek ziņots, ka dzīvnieku iekšas atrastas dažās fermās un slimība dažos gadījumos "aizceļojusi neparasti tālu. Fermeri mēdz ziņot par telefona zvaniem no cilvēkiem, kuri par samaksu piedāvā inficēt viņu lopus.

Valdība jau izbeigusi maksāt fermeriem standarta kompensācijas, tā vietā pieprasot, lai visi mājlopi tiktu novērtēti. Iepriekš fermeri varēja izvēlēties, vai saņemt standarta kompensāciju vai aicināt vērtētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!