Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas valdība otrdien paziņoja, ka privātajām un valsts firmām būs pienākums ļaut to darbiniekus norīkot darbam lauksaimniecībā valsti pārņēmušās ekonomikas krīzes apstākļos.

Darba ministrija paziņoja par šo pasākumu kā daļu no ekonomiskās ārkārtas situācijas. Tas nozimē, ka visiem darba devējiem Venecuēlā būs jāļauj valstij iesaistīt to darbiniekus pārtikas "ražošanas pastiprināšanā". Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība cīnās par izdzīvošanu apstākļos, kad valstī pastāv hiperinflācija un pietrūkst ne vien pārtika, bet pat tādas preces kā tualetes papīrs, pamperi un šampūns.

Maduro līdzīgi iepriekšējam prezidentam Ugo Čavesam aizvien vairāk pārņem valdības kontrolē ekonomikas nozares. Venecuēlas sociālistu valdība tagad ir gatava spert nākamo lielo soli – piešķirt sev pilnvaras pārcelt cilvēkus no viena darba uz citu. Vēl nav zināms, kad šis pagaidu pasākums sāksies un uz cik ilgu laiku firmu darbinieki tiks nosūtīti strādāt tīrumos.

Valdības rezolūcijā teikts, ka privātfirmu, valsts firmu un kopuzņēmumu darbiniekiem jābūt fiziski piemērotiem un ar teorētiskām vai praktiskām pamatzināšanām par pārtikas ražošanu.

Privātfirmas nemaksās darbinieku algas, ja viņi tiks norīkoti uz lauksaimniecības sektoru, bet tām būs jāmaksā parastā sociālās apdrošināšanas nodeva.

Venecuēlas ekonomiku smagi ietekmē tās galvenās eksportpreces naftas cenu krišanās pasaulē. Jēlnaftas ieņēmumu samazināšanās ir izraisījusi dziļu recesiju, svarīgāko preču hronisku trūkumu un hiperinflāciju, kas apdraud 17 gadus pastāvējušo sociālistu režīmu.

Venecuēlas galvaspilsētas Karakasas zooloģiskā dārza apmeklētāji pirmdien ielauzās aplokā un tur nozaga zirgu, kuru viņi vēlāk nokāva gaļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!