Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro otrdien nodeva armijas pārziņā galvenās jūras ostas, piešķirot vēl vairāk varas bruņotajiem spēkiem laikā, kad valstī pastāv ekonomiska un politiska krīze.

"Šodien mēs pārņemam valsts piecas galvenās ostas: Gvantu, Lagvairu, Puertokabeljo, Marakaibo un Gvamači," Maduro paziņoja valsts televīzijā pēc tikšanās ar aizsardzības ministru un bruņoto spēku vadītāju ģenerāli Vladimiru Padrino.

Maduro pirmdien bija palielinājis aizsardzības ministra pilnvaras, uzticot viņam pārtikas, medikamentu un citu svarīgāko preču sadali valstī.

Armijas kontrolē ir nodotas arī 10 no 30 Venecuēlas valdības ministrijām.

Venecuēlas problēmu apstākļos vairākas daudznacionālās firmas ir nolēmušas izbeigt darbību šajā valstī. ASV banka "Citibank" otrdien apstiprināja, ka ir slēgusi Venecuēlas valdības ārzemju maksājumu kontu, un Maduro pielīdzināja šo bankas soli "finansiālai blokādei".

Maduro valdība bija izmantojusi šo kontu, lai veiktu maksājumus uz citiem kontiem ASV un citās pasaules valstīs. Tagad Venecuēlai būs jāatrod cita banka šādiem darījumiem, lai tā netiktu izslēgta no starptaitiskās finanšu sistēmas.

Starp kompānijām, kas apturējušas vai ierobežojušas darbību Venecuēlā, ir ASV pārtikas uzņēmumi "Coca-Cola" un "The Kraft Heinz", kā arī aviosabiedrības "Lufthansa", "Aeromexico" un "American Airlines".

Venecuēlā trūkst 80% pārtikas, medikamentu un citu svarīgāko preču, pat ziepju. Pērn inflācija šajā valstī sasniedza 180%, bet Starptautiskais valūtas fonds prognozē, ka šogad tā sasniegs 720%.

Venecuēla importē gandrīz visu, ko tās iedzīvotāji patērē, bet tai trūkst ārvalstu valūtas šo preču iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!