Foto: Reuters/Scanpix
Svētdien notikušajās Venecuēlas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi opozīcija, izcīnot vismaz 99 no likumdevējus sapulces 167 vietām, pirmdien paziņoja Nacionālās Vēlēšanu padomes priekšsēdētāja Tibisaja Lusena. Tā ir pirmā varas maiņa parlamentā pēc 16 gadu pārtraukuma, un prezidents sociālists Nikolass Maduro atzinis sakāvi.

"Mēs esam atnākuši ar mūsu morāli, ar mūsu ētiku, lai atzītu šos nelabvēlīgos rezultātus un lai mūsu Venecuēlai teiktu, ka konstitūcija un demokrātija ir triumfējušas," uzrunā televīzijā sacīja prezidents.

Maduro Venecuēlas Apvienotā sociālistu partija izcīnījusi 46 vietas. Rezultāti balsojumā par 22 vietām vēl nav apstiprināti, sacīja Lusena.

Plašās opozīcijas koalīcijas "Demokrātiskās vienotības apaļais galds" (MUD) līderi jau drīz pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas pauda pārliecību par uzvaru. "Rezultāti ir tādi, uz kādiem mēs cerējām! Venecuēla ir uzvarējusi!" partijas "Taisnīgums, pirmkārt" līderis Enrike Kapriless paziņoja tviterī.

"Mēs esam uzvarējuši pārliecinoši, mēs esam uzvarējuši lieliski," tīmeklī publicētā videovēstījumā apliecināja Liliana Tintori, partijas "Tautas griba" arestētā līdera Leopoldo Lopesa dzīvesbiedre.

"Mēs esam radījuši vēsturi. Mēs esam pārvarējuši visus šķēršļus. Visnetaisnīgākajai kampaņai Venecuēlas vēsturē ir laimīgas beigas," atbalstītājiem sacīja viens no redzamākajiem opozīcijas kandidātiem Fredijs Gevara.

Koalīcijā MUD pamatā apvienojušies labēji centriskie spēki. Maduro aicinājis opozīciju "dzīvot kopā" ar viņa pusi. "Mēs šodien esam zaudējuši kauju, bet cīņa par jaunas sabiedrības celšanu tikai sākas," viņš sacīja.

"Ir triumfējusi kontrrevolūcija, kas ir uzspiedusi savu ceļu, savu karu," norādīja Maduro, piesaucot, viņa vārdiem izsakoties, ASV atbalstīto "ekonomisko karu", ko pret Venecuēlu izvērsušas uzņēmēju aprindas.

Sarukušo naftas cenu dēļ Venecuēlā iestājusies ekonomiskā krīze, ģimenēm trūkst pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!