Attiecību pasliktināšanās starp Čehiju un ASV likusi Pentagonam svītrot Čehiju no jaunu raķešu bāzu potenciālo atrašanās vietu saraksta, otrdien vēsta Prāgas interneta žurnāls "Aktualne.cz".
Čehija "ir ārā no spēles", savukārt Polija ir vadošais kandidāts ASV bāzēm, kuras tiks būvētas pretrunīgi vērtētās ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas ietvaros, raksta "Aktualne.cz".

Žurnāls atsaucas uz anonīmu čehu diplomātu, kurš par ASV nevēlēšanos slēgt darījumu ar Čehiju vainoja "politisko situāciju" un "valdības orientēšanos uz Eiropu".

Pagājušajā gadā Čehijas un Polijas vadības amatpersonas apstiprināja, ka risina sarunas ar Vašingtonu par iespējamu pārtvērējraķešu izvietošanu Austrumeiropā.

Čehijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Andrejs Cirteks žurnālam pavēstīja, ka Prāgas un Vašingtonas sarunas "par mūsu valsts iespējamu iesaistīšanu pretraķešu aizsardzības sistēmas projektā turpinās ekspertu līmenī. Viņi nav sasnieguši citu posmu."

Taču opozīcijas līderis un ēnu kabineta aizsardzības ministrs Petrs Nečass sacīja, ka "patiesībā sarunas starp Čehijas valdību un ASV ir iesaldētas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!