Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas teritorijā arvien aktīvāk darbojas dažādas ukraiņu diasporas organizācijas, kas patiesībā īsteno Krievijas kā agresora valsts ideoloģiju, informē Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Šīs organizācijas izplata nostādni, ka diasporas kustības ir "ārpus politikas", tāpēc tām nevajadzētu runāt par Krievijas agresiju pret Ukrainu un saistītām tēmām, skaidro vēstniecība.

"Patiesībā tas pilnībā atbilst Kremļa ideoloģijai – sašaurināt ukraiņu diasporas organizāciju aktivitātes ārzemēs līdz primitīvām "šarovaru folkloras" un "slāvu brālības" idejām. Putina propagandisti vēlas, lai visas ukraiņu diasporas aktivitātes tiktu sašaurinātas līdz ukraiņu hopakam uz Krievijas kalinka-maļinka fona," teikts vēstniecības tīmekļa vietnē.

Vēstniecība aicina Latvijas ukraiņus neaizmirst, ka tautas sākotnējie mērķi ir veidot savu valsti savā teritorijā. "Tajā pašā laikā Ukrainas kopienas īstenotais atbalsts Krievijas agresijas apstākļos nekādā veidā nepārkāpj pašreizējos Latvijas Republikas tiesību aktus, kas neliedz izteikt savu sabiedrisko nostāju Ukrainas teritoriālās integritātes atbalstam," uzsvērts paziņojumā.

2. augustā izveidota Koordinācijas padome, kas apvieno vietējās ukraiņu organizācijas un aktīvistus, kas vēlas palīdzēt Ukrainai. Tajā iestājās Ukrainas Atbalsta biedrība, Ukrainas tautas teātris Rīgā, Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds, Latvijas ukraiņu kongress, Latvijas ukraiņu jaunatnes biedrība "Vektor Eiropā", kultūras centrs "Latvija-Ukraina", "Ukrainas centrs jauniešiem un bērniem Latvijā, kā arī atsevišķi aktīvisti un brīvprātīgie.

Pavisam Latvijā darbojas aptuveni 17 ukraiņu organizācija, no kurām aptuveni trešdaļa tiek uzskatīta par prokrieviskām, "Delfi" uzzināja no informēta avota.

Šo organizāciju administrācijas uztur ciešus kontaktus ar krievu kopienām, kopā dodas 9. maija gājienos un draudzējas ar Krievijas vēstniecību.

Vēl trešdaļa organizāciju nepauž prokrievisku nostāju, bet to darbošanās aprobežojas ar "slāvu brālības" un "slāvu tradīciju" uzturēšanu un draudzīgām attiecībām ar lielo kaimiņu, skaidro ukraiņu kopienai tuvs avots.

Latvijā ir vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku ar Ukrainas saknēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!