Foto: AFP/Scanpix
Spēcīgajā taifūnā "Haijans", kas nedēļas nogalē plosījās Filipīnās, bojāgājušo skaits varētu būt daudz zemāks par lēstajiem 10 000 cilvēku, atsaucoties uz Filipīnu prezidentu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Plaši minētie 10 000 bojāgājušie ir stipri pārspīlēts skaitlis, otrdien paziņoja Filipīnu prezidents Beningo Akvuino, norādot, ka patiesībā tie varētu būt līdz 2500 upuru.

Dati par lielo upuru skaitu nāk no policijas virsnieka un vietējās amatpersonas, kuru atrašanās katastrofas centrā vārētu būt radījusi "emocionālu traumu", paskaidroja prezidents.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem uz trešdienas rītu vētrā bojā gājuši 1833 cilvēki. 2623 ir ievainoti, bet 58 pazuduši. Tomēr vēl 29 pašvaldības nav iesniegušas datus par upuriem savās teritorijās.

Rekordspēcīgais taifūns varētu būt ietekmējis 11 miljonu cilvēku dzīves, un aptuveni 673 000 cilvēku ir pametuši savas mājas, lēš ANO. Turpinās centieni palīdzēt stihijā cietušajiem, bet daudzi joprojām ir bez pārtikas ūdens un medikamentiem.

Palīdzību un preču piegādes traucē bojāta transporta sistēma un sliktie laika apstākļi.

Vētras smagi skartajā Leites salas Taklobanas pilsētā iedzīvotāji paliek nikni par palīdzības sniegšanas lēno progresu un pieaugošo haosu drošības ziņā, norāda BBC. Astoņi cilvēki otrdien gāja bojā, kad ļaužu pūlis iebruka valdības rīsu noliktavā, informē pilsētas amatpersonas.

Karavīri un policija bijusi bezspēcīga laupītāju pūļa priekšā, kas no noliktavas aiznesis vairāk nekā 100 000 rīsu maisu, stāsta Taklobanas amatpersonas. Laupīšanas laikā sagruvusi viena no noliktavas sienām, kas arī ir astoņu cilvēku nāves iemesls.

Tikmēr armija ar helikopteriem cenšas piegādāt palīdzību grūti sasniedzamiem reģioniem, bet Iekšlietu ministrija cenšas atjaunot likuma varu.

Jau vēstīts, ka  "Haijans", kas ir viens no spēcīgākajiem taifūniem, kas brāzies pāri pasaulei, Filipīnas sasniedza piektdien, pēc tam virzoties tālāk uz Vjetnamu, kur krietni zaudēja savu spēku. 

"Haijans" piektdien sasniedza Samaras un Leites salas piekrasti un turpināja ceļu uz rietumiem, šķērsojot vēl sešas Filipīnu salas. Milzīgo postu pēc vētras papildina arī sākusies laupīšana, kārtībā ir grūti nodrošināma. Varas iestādes atsevišķos rajonos izvietojušas bruņumašīnas.

Lai palīdzētu vētrā cietušajiem, ASV un Lielbritānija uz Filipīnām nosūtīja karakuģus. Palīdzību Filipīnām solījušas arī daudzas citas valstis - pat Ķīna, kam ar Filipīnām ir teritoriālas domstarpības.

ANO Bērnu fonds (UNICEF) paziņojis, ka otrdien Filipīnās ieradīsies lidmašīna ar 60 tonnu palīdzības kravu, tostarp teltīm un medikamentiem. Pēc tam tiks nosūtītas arī ūdens attīrīšanas iekārtas. Lai palīdzētu Filipīnām, ir nepieciešami 130 miljoni dolāru (68 miljoni latu), paziņoja ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!