Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas Ļeņingradas apgabala Viborgā aizturēts ierēdnis, kuru tur aizdomās par vairāk nekā 700 miljonu rubļu (7,9 miljoni eiro) pārskaitīšanu uz paša kontrolētu juridisku personu kontiem, vēsta portāls "Kommersant".

Vaininieks ir Viborgas rajona finanšu komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bolučevskis. Minētā nauda bijusi paredzēta Viborgas ēku atjaunošanai. Saskaņā ar publiski pieejamiem datiem kopš 2016. gada tikai no federālā budžeta vien pilsēta saņēmusi četrus miljardus rubļu (45 miljoni eiro) šim mērķim.

Nauda pārskaitīta par it kā veiktiem darbiem, savukārt dokumentos par kapitālajiem un kārtējiem remontiem ierēdnis veicis atzīmes par darbu izpildi, kas patiesībā nav tikuši veikti.

Pēc naudas nonākšanas uz juridisko personu kontiem tā nozagta, uzskata izmeklēšana.

Bolučevskis par komitejas priekšsēdētāju kļuva pērn pavasarī. Decembrī Viborgas pašvaldības sēdē viņš pats ziņoja, ka pilsētas budžets 2020. gadam ir 712 miljoni rubļu (8 miljoni eiro), bet visam Viborgas rajonam – 5 miljardi rubļu (56,4 miljoni eiro).

Attiecīgi viņam inkriminētais nozagtās naudas daudzums ir līdzvērtīgs visam Viborgas pilsētas šā gada budžetam.

Viborga ir sena pilsēta, kas izveidojās 13. gadsimtā kā zviedru cietoksnis. Vēlāk tā iekļuva Krievijas impērijas sastāvā, bet pēc Pirmā pasaules kara nonāca jaundibinātās Somijas valsts īpašumā. Pēc Otrā pasaules kara tā nonāca PSRS kontrolē.

Pilsētā ir daudz vēsturisku ēku, kuru bēdīgajam stāvoklim uzmanību ir pievērsuši Krievijas blogeri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!