ASV ir pacēlušas gaisā milzīgu bezpilota novērošanas lidaparātu, kura spārnu vēziens ir lielāks nekā "Boeing 757" lidmašīnai, vēsta raidsabiedrība RT.

Aviācijas un aizsardzības tehnoloģiju kompānijas "Northrop Grumman" lidmašīna "MQ-4C Triton" aizvietošot ASV izmantoto "Global Hawk" bezpilota lidaparātu. Pagaidām nav zināms, vai "Triton" tiks aprīkots arī ar ieročiem.

Jaunais lidaparāts, kurš veicis jau deviņus izmēģinājuma lidojumus, (video) ir aprīkots ar modernu sensoru sistēmu, kas tam nodrošina 360 grādu redzamību lielā attālumā. Tā spārnu platums ir 40 metri (130 pēdas), lidaparāts ir aprīkots ar pretapledošanas un zibens aizsardzības sistēmām, kas ļauj tam droši pārvietoties cauri mākoņiem un uzņemt detalizētus novērojamā mērķa attēlus.

Ar "Rolls-Royce" dzinēju aprīkotais "Triton" gaisā var pavadīt līdz 24 stundām, lai gan pagaidām izmēģinājuma lidojumi ir ilguši līdz 10 stundām.

Saskaņā ar sākotnējo līgumu 68 lidaparāti ASV spēkiem izmaksās 1,16 miljardus dolāru (850 miljoni eiro) un tiks piegādāti līdz 2017. gadam.

ASV rīcībā jau ir dažāda veida attālināti vadāmas ierīces, kas spējīgas iznīcināt mērķi tūkstošiem metru attālumā, ar infrasarkanajām kamerām fiksēt aizdomās turamo un, izmantojot sensorus, sajust ķimikāliju klātbūtni.

Tikmēr nemitīgi turpinās jauni izmēģinājumi. Decembrī ASV veiksmīgi palaida bezpilota lidmašīnu no zemūdenes, kas atradās pilnībā zem ūdens, norāda RT. Tā bija kulminācija sešus gadus izstrādātam projektam.

Jau vēstīts, ka ASV valdības laboratorijās rit darbs pie jaunas paaudzes bezpilota lidaparāta izstrādes, kurš spēs ne tikai lidot gaisā, bet arī nirt zem ūdens un pārvietoties pa sauszemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!